Svijet
0

Karadžić udarna vijest u svijetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve svjetske medijske kuće prenose, kao udarnu, vijest o izručenju najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića.

CNN, BBC, Euronews i ruska Planeta izvještavaju i o neredima na ulicama Beograda. CNN u okviru priloga o izručenju Radovana Karadžića osvrće se na tačke optužnice Haškog tribunala koje ga terete za genocid nad civilima u Bosni i Hercegovini i za opsadu Sarajeva i prenosi izjave Richarda Goldstonea koji je prvi podigao optužnicu protiv Radovana Karadžića.

"Mislim da bi trebalo da izbjegnemo povratak u vrijeme prije Drugog svjetskog rata kada su zločinci znali da mogu proći nekažnjeno. Trenutna situacija je u tom smislu drugačija", rekao je Goldstone.

Bivši američki izaslanik za Balkan Richard Holbrooke smatra Karadžića direktno odgovornim za smrt oko 300 hiljada ljudi. "Po mom mišljenju, Karadžić je gori i od Miloševića i od Mladića", rekao je Holbrooke.

BBC World izvještava o izručenju Radovana Karadžića Haškom tribunalu i njegovom transferu u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu preko svojih dopisnika, ali veliku pažnju posvećuje i protestima u Beogradu povodom hapšenja Radovana Karadžića.

Dopisnik BBC Worjda iz Beograda kaže da ono što se dešavalo na ulicama Beograda nije preovlađujuće raspoloženje u Srbiji i da je mnogo veći broj onih koji podržavaju Karadžićevo hapšenje i izručenje Haškom tribunalu.

Euronews također prenosi vijest o transferu Karadžića u Scheveningen i o povrijeđenima tokom protesta u Beogradu.

BBC, CNN i Sky News, u vijestima o izručenju Karadžića, prenijeli su snimke sa roterdamskog aerodroma gdje je sletio avion iz Srbije, kao i iščekivanje njegovog dolaska u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Agencije Reuters, AP i AFP vijesti o dolasku Karadžića u Holandiju, pa potom i u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu javile su s naznakom "Hitno".

Pod naslovom "Nakon 13 godina napokon u Hagu", hrvatska državna televizija navodi da će Karadžiću bitu utvrđen identitet, da će biti obavljeni medicinski pregledi, kao i da će na prvom saslušanju iskoristiti procesnu mogućnost da se ne izjasni o krivici.

Vijest o izručenju Karađžića prva je i na internet izdanjima britanskih dnevnika Times, Guardian, Independent, Financial Times.

Times navodi da je Karadžić izručen nakon nereda u Beogradu, koji su počeli uoči demonstracija zbog hapšenja Karadžića. U opširnom izvještaju, Times navodi i reakcije iz Haaga, a podsjeća i na biografiju haškog optuženika. Britanski dnevnik izvještava i o protesnom skupu SRS-a i neredima na ulicama Beograda.

Guardian u svom izvještaju navodi da je nekoliko hiljada ultranacionalista, na protestu u prijestolnici Srbije pokušalo da spriječi transfer Karadžića. U opširnom izvještaju Guardian podsjeća da je i lider radikala Vojislav Šešelj također u Hagu, a prenosi i podatak da je protest bio usmjeren i protiv predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Financial Times, na naslovnoj strani internet izdanja, također pod oznakom hitno, donosi izvještaj o sukobu policije i demonstranata na ulicama Beograda. List navodi i da je Karadžić izručen Falkonom u Roterdam, a zatim da je prebačen helikopterom u pritvorsku jedinicu u Haagu.

I američki New York Times, kao i francuski dnevnici Figaro i Mond javljaju o izručenju Karadžića i protestima na ulicama Beograda, prenio je B92.