Haški tribunal
0

Karadžić u sudnici sutra u 16 sati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radovan Karadžić prvi put će se sutra u 16 sati pojaviti pred sudskim vijećem Tribunala, potvrđeno je u tom sudu. On će u sudnici broj 1 biti izveden pred sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Alfons Orie.

Brammertz je potvrdio da će tom prilikom Karadžić imati mogućnost da se, ukoliko to želi, izjasni o optužnici. Njegov advokat je najavio za B92 da se on neće odmah izjasniti o optužnici.

Hapšenje i izručenje Karadžića je zaista prekretnica u saradnji Srbije sa Tribunalom, kaže Bramerc.

"Hapšenje Radovana Karadžića je veoma važno i za žrtve, koje su morale predugo da čekaju na to, i za međunarodnu pravdu, jer jasno pokazuje da nema alternative hapšenju ratnih zločinaca", rekao je Brammertz na konferenciji za novinare u Hagu.

"On je optužen za najozbiljnije zločine prema međunarodnom pravu, uključujući genocid, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje", rekao je on.

"Posljednji put optužnica je proširena 2000. godine. Potrudit ćemo se da se uključe činjenice koje su prikupljene proteklih godina. Trudit ćemo se da se suđenje odvija na najefikasniji način", rekao je on, penijeli su beogradski mediji.

"Genocid je predviđen u optužnici, a sudije treba da odluče da li su dokazi tužilaštva dovoljni. Mi smo posljednjih godina prikupili veoma veliki broj dokaza koje ćemo predstaviti na sudu i tražit ćemo da za to bude osuđen", rekao je on.

On kaže da će biti potrebno nekoliko mjeseci prije nego što tužilaštvo i odbrana budu spremni da počnu suđenje i ne smatra da će to suđenje biti kratko, s obzirom na njegovu složenost.

"Srpske vlasti zaslužuju pohvale za hapšenje Karadžića, to je glavni uspjeh srpske saradnje sa Tribunalom. Posebno ću Vijeću sigurnosti UN-a spomenuti akciju Akcionog tima Vlade i tužilaštva u Beogradu", rekao je on.

Brammertz je rekao, na pitanje novinara o čvrstom stavu Holandije u vezi sa približavanjem Srbije i EU, da holandske vlasti podržavaju rad Tribunala, ali da tužilaštvo ne treba da govori o političkim pitanjima kao što je to kakvu će poziciju zauzeti EU povodom saradnje Srbije s Haagom.

On kaže da će sljedeći izvještaj Vijeću sigurnosti podnijeti u decembru, dok će Beograd posjetiti početkom septembra, kada će se prvi put sresti s novom vladom i tužilaštvom.

"Narednih nedjelja bit će susret s beogradskim vlastima i razgovarat će se o saradnji da se uhapse još dvojica bjegunaca, Mladić i Hadžić, bez čega ne možemo da završimo naš mandat", zaključio je Brammertz.

On je rekao da će, ukoliko Mladić bude uhapšen, možda razmotriti spajanje optužnice sa optužnicom protiv Radovana Karadžića.