|

Karadžić u srijedu kao svjedok odbrane

Karadžić u srijedu kao svjedok odbrane
0
F
FENA
3.11.2008. u 12:19
2
komentara
0

dijeljenja
Karadžić u srijedu kao svjedok odbrane
U Haškom sudu (ICTY) u ponedjeljak je počela dodatna rasprava o žalbi bivšeg predsjednika Skupštine Republike srpske Momčila Krajišnika na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 27 godina zatvora, a kao svjedok odbrane u srijedu će iskaz dati i bivši predsjednik RS-a i haški optuženik Radovan Karadžić.
Tokom dana bit će saslušani svjedoci žalbenog vijeća George Mano i Stefan Karganović. Mano, profesor engleskog jezika na univerzitetu u Japanu, radio je za tim odbrane Krajišnika tokom suđenja od jula do septembra 2004. godine kao dobrovoljac.

Karganović, predsjednik nevladine organizacije "Historijski projekt Srebrenica" i član advokatskog tima koji istražuje zločine na području Srebrenice, svjedočit će u popodnevnim satima.

Kako je prošle sedmice najavio ICTY, Karadžić će u ovom postupku biti saslušan i unakrsno ispitan u srijedu.

Iako je rasprava o žalbi već održana u augustu, Krajišnik je poslije Karadžićeva hapšenja zatražio od ICTY-a da mu dozvoli da ga pozove kao svjedoka, prenosi Tanjug.

Krajišnik je istaknuo da je Karadžić jedna od najznačajnijih ličnosti u predmetu i da bi njegovo svjedočenje moglo uticati na presudu. Na prvobinoj raspravi o žalbi Krajišnik je tražio oslobađanje od tužbi, dok je Tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu zatvora.

Haški sud je 2006. godine osudio Krajišnika na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje tokom rata u BiH od 1992. do 1995 godine. Sud ga je oslobodio optužbe za genocid.

Krajišnik, koji je u Haagu od hapšenja 2000. godine, više puta je u pritvoru ICTY-a razgovarao s Karadžićem, pripremajući njegovo svjedočenje.

Karadžić je optužen za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH 1992.-1995. On je 21. jula uhapšen u Beogradu, poslije 13 godina skrivanja, a u Haag je prebačen 30. jula.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...