ICTY
0

Karadžić traži pristup "Sporazumu s Holbrookeom"

FENA
Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je da mu se omogući pristup dokumentima koji dokazuju da će ga sporazum zaključen s američkim pregovaračem Richardom Holbrookeom štititi od svakog progona, saopćio je u petak Haški sud.

Karadžić traži pristup "svim informacijama koje posjeduje tužilac, a koji se odnose na sporazum što ga je Richard Holbrooke potpisao s Radovanom Karadžićem oko 18. ili 19. jula 1996. godine", navodi se u zahtjevu koji je objavio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY), prenio je AFP.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 31. jula Radovan Karadžić je tvrdio da je 13 godina izmicao međunarodnoj pravdi zahvaljujući tajnom sporazumu s američkim pregovaračem.

Holbrooke, tvorac Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, uvijek je negirao postojanje takvog sporazuma.

Karadžić u svom zahtjevu traži da mu tužilac preda "kopiju pismenog sporazuma" ili "zapise, pisma, izvještaje, snimke razgovora s osobama koje imaju saznanja o tome".

Karadžić tvrdi da su ti dokumenti "podaci za pripremu njegove odbrane". "Holbrooke je obećao Karadžiću da neće biti objekt suđenja u Haagu ako se potpuno povuče iz javnog života", navodi se u zahtjevu.

"Ovo obećanje se pripisuje i ICTY-u jer je dato u ime ili u konsultaciji s državama koje zasjedaju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija", napisao je optuženik.

Ovo "bi moglo sugerirati nevinost optuženika ili smanjivanje kazne, ako bude optužen", argumentira optuženik.