Karadžić traži pristup "Sporazumu s Holbrookeom"

F
FENA
7.11.2008. u 13:08
0
4
Karadžić traži pristup "Sporazumu s Holbrookeom"
0
Karadžić traži pristup "Sporazumu s Holbrookeom"
Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je da mu se omogući pristup dokumentima koji dokazuju da će ga sporazum zaključen s američkim pregovaračem Richardom Holbrookeom štititi od svakog progona, saopćio je u petak Haški sud.
Karadžić traži pristup "svim informacijama koje posjeduje tužilac, a koji se odnose na sporazum što ga je Richard Holbrooke potpisao s Radovanom Karadžićem oko 18. ili 19. jula 1996. godine", navodi se u zahtjevu koji je objavio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY), prenio je AFP.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 31. jula Radovan Karadžić je tvrdio da je 13 godina izmicao međunarodnoj pravdi zahvaljujući tajnom sporazumu s američkim pregovaračem.

Holbrooke, tvorac Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, uvijek je negirao postojanje takvog sporazuma.

Karadžić u svom zahtjevu traži da mu tužilac preda "kopiju pismenog sporazuma" ili "zapise, pisma, izvještaje, snimke razgovora s osobama koje imaju saznanja o tome".

Karadžić tvrdi da su ti dokumenti "podaci za pripremu njegove odbrane". "Holbrooke je obećao Karadžiću da neće biti objekt suđenja u Haagu ako se potpuno povuče iz javnog života", navodi se u zahtjevu.

"Ovo obećanje se pripisuje i ICTY-u jer je dato u ime ili u konsultaciji s državama koje zasjedaju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija", napisao je optuženik.

Ovo "bi moglo sugerirati nevinost optuženika ili smanjivanje kazne, ako bude optužen", argumentira optuženik.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: