Haški tribunal
0

Karadžić traži izuzeće sutkinje Michelle Picard

FENA
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je izuzeće sutkinje Michelle Picard iz daljnjeg procesa koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu zbog njene, kako je naveo, pristrasnosti, saopćeno je u Haagu.

Karadžić je u obrazloženju naveo da su odluke i saopćenja sutkinje Picard, dok je bila predsjednica Doma za ljudska prava za BiH od 1997. do 2003., "izražavali neprihvatljivu pristrasnost".

Podsjetivši da je Statutom Haškog tribunala optuženom zagarantirano "fer i efikasno suđenje, uz puno poštovanje prava optuženog", kao i da se "optuženi smatra nevinim dok njegova krivica ne bude potvrđena", Karadžić je rekao da može iskoristiti prava da ukaže na to da "sudija ne bi trebalo da prisustvuje suđenju u bilo kojem procesu u kojem ima lični interes ili angažiranje koje bi moglo utjecati na njegovu ili njenu nepristrasnost".

"Funkcija sutkinje Picard u Domu za ljudska prava za BiH, njena uloga u prikazivanju događaja u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, kao i zalaganja za prava muslimanskih žrtava, a protiv srpskog entiteta, koji je predvodio doktor Karadžić, čine njenu pojavu neprihvatljivom zbog pristrasnosti", zaključio je Karadžić.

On je istakao da je zbog toga neophodno izuzeće sutkinje iz svih pitanja vezanih za njegov slučaj, prenio je Tanjug.

Karadžić, koji se sam brani pred Haškim tribunalom, optužen je za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, kršenje zakona i običaja ratovanja, progone, uzimanje talaca tokom rata u BiH.

Uhapšen je 21. jula 2008., a 30. jula prebačen u Haag.