Haški tribunal
0

Karadžić traži dokumente od njemačke Vlade

SRNA
Pravni savjetnik Radovana Karadžića Piter Robinson ponovo je zatražio od njemačke Vlade da dostavi određene informacije za potrebe Karadžićeve odbrane pred Haškim tribunalom koje bi mogle potvrditi da su velike zapadne sile razmatrale rat u BiH mnogo prije nego što je Karadžić došao na vlast.

U pismu koje je 30. aprila upućeno njemačkom ambasadoru u Holandiji Tomasu Lauferu pravni savjetnik urgira da njemačka Vlada odgovori na pismeni zahtjev koji je Karadžić uputio 14. aprila 2009. godine i na koji nije dobio odgovor.

"Bio bih zahvalan ukoliko biste odgovorili na pismo kako bismo mogli da krenemo dalje u procesu, bez potrebe da od sudskog vijeća tražimo da primora vašu Vladu da dostavi tražene informacije", piše Robinson. 

Karadžić smatra, što u pismu i navodi, da bi mu traženi dokumenti omogućili da pokaže da su velike zapadne sile razmatrale rat u BiH mnogo prije nego što je on došao na vlast i da rat nije bio rezultat njegove namjere da uništi jednu etničku grupu ili protjera muslimane iz pojedinih dijelova BiH. 

Oni su relevantni kako bi prikazali stavove i ponašanja lidera tri strane tokom rata u BiH. 

U prilogu je i Karadžićevo originalno pismo, koje posjeduje Srna, u kojem on traži informacije potrebne za pripremu odbrane u procesu pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u vezi sa ratom u BiH od 1992. do 1995. godine. 

Karadžić od njemačke Vlade traži sve minute, bilješke, snimke i ostale zabilješke sa sastanka u vezi sa razmatranjem raspada Jugoslavije koji je održan 1976-1977. godine na farmi u blizini Minhena. 
On navodi da su sastanku prisustvovali njemački ministar odbrane Jozef Štraus, predstavnici Velike Britanije Brajan Krosli, Španije Sančez Bea, Vatikana Pol Vidat, Francuske general Pjer-Mari Galoa i ostali. 

Drugi zahtjev odnosi se na sve izvještaje od 1980. do 1992. godine koje njemačka Vlada posjeduje, a u kojima je razmatran raspad Jugoslavije ili se o njemu razgovaralo.

Treći Karadžićev zahtjev je da mu budu dostavljeni svi izvještaji o razgovorima između predstavnika njemačke Vlade i Radovana Karadžića, Alije Izetbegovića ili Franje Tuđmana od 1. januara 1991. do 31. decembra 1995. godine.

U pismu njemačkoj Vladi Karadžić navodi da je njegov tim odbrane spreman da pomogne u ispunjavanju zahtjeva kroz pregled dokumenata u Njemačkoj ili pružanjem neophodnih pojašnjenja kako bi locirali relevantne dokumente bez previše teškoća.