Svijet
0

Karadžić: Slučaj dodijeljen drugom sudskom vijeću

Sarajevo-x.com
Sudija Fausto Pocar, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) donio je odluku kojom se predmet Karadžić prebacuje iz nadležnosti sudskog vijeća I na vijeće III, saopćeno je iz BIRN-a.

U obrazloženju stoji da je prvobitno ovaj predmet dodijeljenje sudskom vijeću I koje jer je tamošnje tužilaštvo najavilo mogućnost zahtijeva za spajanjem sa predmetom Momčilo Perišić, koji je u nadležnosti ovog vijeća, od čega su u međuvremenu odustali.

Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen, pored ostalog, da je od 1993. do 1995. godine pomagao u pripremanju i izvršenju opsade Sarajeva. Suđenje Perišiću bi trebalo početi 1. oktobra ove godine.

Odluka je došla nekoliko dana nakon što je Radovan Karadžić Tribunalu uputio zahtijev za izuzećem sudije Alphonsa Oriea koji je bio predsjedavajući sudija u vanraspravnom vijeću.

Karadžić je ovo tražio smatrajući da sudija Orie "ima lične interese u ovom slučaju" obrazlažući da je on "sudio i presudio u prvostpenom postupku protiv Momčila Krajišnika osudivši ga na "drakonsku kaznu od 28 godina".

Također je bvio sudija u predmetu Milan Babić "koji je završio tragično". Babić je 2006. godine izvršio samoubistvo u pritvoru u Scheveningenu.

Orie je bio sudija i u predmetu tužilaštvo protiv Stanislava Galića, gdje je izrečena doživotna kazna.

Također je naveo njegovu ulogu u suđenjima u predmetima Darka Mrđe, Vojislava Šešelja, Ranka Ćesića, slučaju Foča i Ramuš Haradinaj.