{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić se žalio na odluku o imunitetu

F
27.7.2009. u 20:58
0
14
Karadžić se žalio na odluku o imunitetu
0
Karadžić se žalio na odluku o imunitetu
Foto: AFP/POOL/File
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je danas žalbu na odluku sudskog vijeća Haškog tribunala kojom je odbijen njegov prijedlog za odbacivanje optužnice i obustavljanje postupka protiv njega na osnovu sporazuma o imunitetu koji je zaključio s američkim diplomatom Richardom Holbrookeom.
U žalbi, koja je danas objavljena u Haškom tribunalu, Karadžić je od žalbenog vijeća zatražio da ukine prvostepenu odluku i da naloži sudskom vijeću da obavi preliminarno saslušanje svjedoka koji bi potvrdili postojanje sporazuma Karadžić - Holbrooke.

Karadžić je svoj prijedlog od 25. maja za odbacivanje optužnice zasnovao na tvrdnjama da mu je Holbrooke tokom sastanka sa srpskim i bosanskim zvaničnicima u Beogradu 18. i 19. jula 1996. obećao imunitet od Tribunala u Hagu, odnosno da neće biti uhapšen i izručen ako se povuče iz politike i javnog života.

Nekadašnji lider bosanskih Srba tvrdi da je Holbrooke djelovao u ime Vijeća sigurnosti UN-a koje je osnovalo Haški tribunal i da je sporazum obavezujući za Tribunal i da isključuje njegovu odgovornost, prenio je Tanjug.

Holbrooke je sve te navode odbacio, navodeći da Karadžiću nikad nije obećano da neće biti procesuiran u Haagu, dok je Tribunal u više navrata, pa i u odluci na koju je žalba izjavljena, zauzeo stav da sporazum čak i da je postojao nije obavezujući za tu instituciju.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, poslije 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Tribunalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: