{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić se u petak izjašnjava po aktuelnoj optužnici

F
28.8.2008. u 13:35
0
0
Karadžić se u petak izjašnjava po aktuelnoj optužnici
0
Karadžić se u petak izjašnjava po aktuelnoj optužnici
Glasnogovornica Haškog tužilaštva Olga Kavran izjavila je u četvrtak da će se bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u petak pred pretpretresnim sucem Haškog suda (ICTY) Ianom Bonomyjem, izjasniti po aktuelnoj optužnici iz 2000. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Na snazi je operativna optužnica iz 2000. godine", kazala je Kavran Tanjugu i dodala da za sada "nema ništa novo" u vezi s najavom glavnog tužitelja Sergea Brammertza da će se optužnica protiv Karadžića precizirati, odnosno mijenjati.

Ona nije mogla precizirati kada će najavljena nova optužnica biti gotova, navodeći da tim Tužilaštva i dalje razmatra da li aktuelna optužnica treba da se uskladi sa sudskom praksom u proteklih osam godina i u međuvremenu prikupljenim dokazima.

Karadžić je prilikom prvog pojavljivanja pred ICTY-em 31. jula izjavio da se neće izjašnjavati o optužnici, odnosno da će sačekati njezinu konačnu verziju. Ako se on u petak odbije izjasniti o krivici, pretpretresni sudac konstatirat će u zapisniku da je optuženik negirao sva krivična djela za koja je optužen.

Glavni tužitelj je najavio izmjenu optužnice protiv Karadžića kojom, prema njegovim riječima, bivšem predsjedniku RS-a neće biti na teret stavljena nova krivična djela, već će postojeća biti precizirana.

Prema pravilima ICTY-a, nova optužnica, kada bude gotova, bit će podnesena sudskom vijeću koje treba potvrditi njezinu pravosnažnost.

Optužnica Tužilaštva iz 2000. godine, napisana na 27 stranica, sadrži 11 tačaka i tereti Karadžića za genocid, zločine protiv čovječnosti, krišenja zakona ili običaja rata i teške povrede Ženevske konvencije iz 1949. godine tokom rata u BiH.

Tužilaštvo u optužnici karakterizira Karadžića kao političkoga i idejnog vođu bosanskih Srba, odnosno nadređenoga i političkim i vojnim vlastima u RS-u s obzirom na to da je bio njezin, kako se navodi u optužnici, isključivi predsjednik od 1992. do 1996. godine tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Karadžića Tužilaštvo ICTY-a tereti za zločine i po komandnoj i po individualnoj odgovornosti i veliki broj predmeta dovodi s njim u vezu.

Bivši predsjednik RS-a je nakon 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom uhapšen u Beogradu 21. jula, a 30. jula je izručen Haškom sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: