Haški sud
0

Karadžić se ni danas neće pojaviti pred sudijama

SRNA
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić ni danas se neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, potvrdio je Srni Goran Petronijević, Karadžićev pravni zastupnik.

On je rekao da će Tužilaštvo danas vjerovatno nastaviti uvodnu riječ, po čijem će završetku, kako je ocijenio, proces doći u krizu, koju sudsko vijeće pokušava da izbjegne nekom vrstom statusne konferencije zakazane za sutra.

"Veće je za utorak zakazalo jednu vrstu statusne konferencije na koju je pozvalo odbranu i Tužilaštvo da iznesu svoje argumente i da odluči o njihovim predlozima", rekao je Petronijević.

On je naveo da će tim odbrane odlučiti da li će se neko od članova tima u utorak pojaviti u sudnici, dodajući da danas  putuje u Hag, gdje bi u 14.00 sati u pritvorskoj jedinici trebalo da se sastane sa Karadžićem.

Petronijević smatra da bi eventualno nametanja branioca Karadžiću bilo jako loše za Tribunal, jer bi postupak došao u veliku krizu, dodajući da uopšte ne bi želio da se tako nešto pojavi kao mogućnost.

"Verujem da bi postupak u tom slučaju ušao u veliku krizu, zbog toga što Karadžić sigurno ne bi komunicirao sa onim koji je nametnut, drugo, tom bi čoveku trebalo mnogo vremena da uđe u materiju, a ako ne bi ušao u materiju nego bi prihvatio da bude `fikus` u sudnici, on bi doveo u pitanje svoj lični, moralni, stručni i profesionalni integritet, a i Haškog tribunala", istakao je Petronijević.

Suđenje bivšem predsjedniku RS počelo je prošle sedmice pred Haškim tribunalom iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva, bez Karadžićevog prisustva, koji ne želi da prisustvuje početku suđenja, jer nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane.
Sudsko vijeće je njegovo odsustvo protumačilo kao ''odricanje od prava da se prisustvuje suđenju''. 

Haški sud odbio je prošle nedjelje Karadžićev zahtjev za četvoromjesečno odgađanje početka suđenja.

Vijeće je naložilo da, ukoliko se Karadžić ni danas  ne pojavi u sudnici, u utorak, 3. novembra bude održana rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da bude nastavljeno suđenje ukoliko optuženi ne bude prisutan.  

Među opcijama je i nametanje advokata Karadžiću i imenovanje ''prijatelja suda'' za ovaj predmet. 
 
Bivši predsjednik RS brani se sam pred Tribunalom, koji ga tereti za za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.