Hag
0

Karadžić poziva sudsko vijeće na pravično suđenje

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pozvao je sudsko vijeće Haškog tribunala da protiv njega održi pravično suđenje, upozorivši da ono ne može da bude takvo ukoliko odbrana nije spremna, javio je dopisnik Srne iz Haga.

"Ja neću da bojkotujem suđenje, ali ako nisam spreman, to uopšte neće biti suđenje. Siguran sam da može da se nađe pravično rješenje", naglašava se u pismu vijeću, koje je, po okončanju zasjedanja bez optuženog u sudnici objavljeno u Tribunalu.

Karadžić je naglasio da se ne odriče svojih prava i da će ih braniti  dok je živ, ali da bi se  pristupanjem suđenju a da ni četvrtina materijala nije spremna, odrekao svih svojih prava jednom zauvijek.

On je dodao da to "nijedna razumna i pristojna osoba ne bi uradila ni po koju cijenu".

"Ne vjerujem da bilo ko od mene očekuje da to uradim. Jedino mi je žao što sudsko vijeće nije steklo bolji uvid u pripremu moje odbrane, jer bi tada vijeću bilo jasno da sam u pritvoru proveo skoro godinu dana, dobijajući od tužilaštva gomile nevažnog i haotičnog materijala", ističe se u pismu. 

On je izrazio sigurnost u to da niko ništa neće izgubiti i niko neće ni za čim žaliti, ukoliko njegovo suđenje bude pravično. 

"Sa druge strane, ako odbrana nije pripremljena i vođena kako treba, suđenje ne može biti pravično, a ne može da bude ni ekspeditivno", naglasio je Karadžić.
Karadžić se nije danas pojavio na početku suđenja pred Haškim tribunalom, uz obrazloženje da nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane. 

Bivši predsjednik RS brani se sam pred Tribunalom koji ga tereti za ratne zločine tokom rata u BiH. 

Pretresno vijeće odgodilo je današnji postupak, nastavak zakazalo za sutra u 14.15 sati i pozvalo Karadžića da prisustvuje procesu.