{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić ponovo traži diskvalifikaciju sudije Picard

S
2.6.2009. u 15:30
0
8
Karadžić ponovo traži diskvalifikaciju sudije Picard
0
Karadžić ponovo traži diskvalifikaciju sudije Picard
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić uložio je žalbu na odluku kojom je odbijen njegov zahtjev da se iz sudskog vijeća Haškog tribunala, pred kojim je njegov predmet, diskvalifikuje sudija iz Francuske Michele Picard - javlja dopisnik Srne.
Potpredsjednik Tribunala O-Gon Kwon ocijenio je u odluci da su neosnovani Karadžićevi navodi prema kojima bi sudija Picard mogla biti pristrasna, jer je bila predsjednik Vijeća za ljudska prava BiH i zbog izjava kojima se, kako ističe Karadžić, ona stavila na stranu muslimanskih žrvata, a protiv srpskog entiteta u BiH.

Jedan od osnova za Karadžićevu žalbu je i taj što potpredsjednik Tribunala nije imenovao tročlani sudski panel koji bi odlučivao po njegovom zahtjevu, već je sam donio odluku u kojoj je zaključeno da se "kritika sudije Picard odnosila na ponašanje Vlade RS poslije 14. decembra 1995, a ne i na individualnu odgovornost optuženog".

S tim u vezi, Karadžić podsjeća da optužnica protiv njega obuhvata i taj period.

Karadžić u podnesku zaključuje da "ne razumije zbog čega, uz sve talentovane pravnike u tribunalu, u njegovom predmetu treba da sudi neko ko se itetako stavio na stranu žrtava, a protiv njegove vlade upravo u događajima koji su predmet njegovog suđenja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: