Richard Holbrooke
0

Karadžić odgovoran za ubistvo 300 hiljada ljudi

FENA
Hapšenje Radovana Karadžića jučer je komentirao i bivši podtajnik američkog Državnog tajništva Richard Holbrooke, na kojeg se gleda kao na tvorca Dejtonskog sporazuma i općenito autoritetom za američku politiku prema Balkanu.

Richard Holbrooke bio je glavni čovjek Državnog tajništva za politiku prema državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije. Uz česte posjete regiji i razgovore s predsjednicima Tuđmanom, Miloševićem i Izetbegovićem, Holbrookeova ekipa imala je i jedan susret s bivšim čelnikom bosanskih Srba, kojeg se tvorac Dejtonskog sporazuma sinoć prisjetio, prenosi VoA.

"Proveo sam samo jednu užasnu noć s Karadžićem i Mladićem. Mi smo ih bombardirali. Milošević me pitao: 'Hoćete li se susresti s Karadžićem i Mladićem?' Znali smo da će se to morati dogoditi. Odlučili smo se da idemo. General Wesley Clark tad je bio moj vojni pomoćnik, a Chris Hill je bio moj politički zamjenik. Njih dvojica su, svaki za sebe, odlučili da će se rukovati s Karadžićem i Mladićem. Ja sam odbio. Karadžić je odgovoran za ubojstvo 300 hiljada ljudi. Bez Radovana Karadžića to se ne bi dogodilo“, kazao je Holbrooke.

Mnoge poznavatelje političke situacije u regiji čudi da je Karadžić uspijevao izmicati pravdi duže od 12 godina. Richard Holbrooke smatra da je za to odgovorno nekoliko činilaca.

"Izvorni propust da se uhapsi Karadžić treba pripisati NATO savezu tokom 1995. i 1996. godine kad ga se lako moglo locirati. NATO nije uložio u to dosta truda. I taj se neuspjeh nastavljao. Mladić je još uvijek u bijegu jer ga je štitila jugoslavenska vojska. Međutim, Karadžić je po mom mišljenju gori od Miloševića i od generala Mladića. On je bio intelektualni vođa", dodaje Holbrooke.

S Karadžićem u pritvoru postavljaju se brojna pitanja, međutim, Richard Holbrooke smatra da je najbitnija odluka o njegovom eventualnom izručenju pred suce Tribunala za ratne zločine u Den Haagu.

"Večeras je pitanje za Srbiju hoće li ga predati Den Haag kao što su to učinili s Miloševićem ili će mu suditi u Srbiji, što bi bilo veliko političko pitanje. Osobno bih volio da završi u Den Haagu, jer ako tamo ode, više nikad neće izići na slobodu. Drugo pitanje jest kakav će to efekt imati u regiji. Taj tip je bio svojevrsni Robin Hood za bosanske Srbe. Njegovo uklanjanje s pozornice enormno će pomoći u stvaranju stabilnosti. Nije ovdje riječ o nekim davnim događajima, to su tekući događaji od enormne povijesne važnosti", smatra Richard Holbrooke.

Bivši podtajnik američkog Državnog tajništva Richard Holbrooke danas radi u privatnom sektoru, međutim, mnogi vjeruju da će biti na popisu potencijalnih kandidata za mjesto državnog tajnika, ukoliko demokratski predsjednički kandidat Barack Obama postane predsjednik.