Pismo Inzku
0

Karadžić odbacio odgovornost Srba za Markale

SRNA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić demantovao je u pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da su Srbi u BiH odgovorni za granatiranje na pijaci Markale u Sarajevu 1994. i 1995. godine i za te događaje optužio bosanske muslimane.

Karadžić piše da je "veoma zabrinut" zbog toga što je Inzko zajedno sa OEBS-om i Savjetom Evrope "najoštrije osudio izjave predsjednika Vlade RS Milorada Dodika u kojima je porekao prirodu ratnih zločina" na Markalama.

"Na mom suđenju, tužilaštvo će imati teret da dokaže van svake sumnje da su događaji na pijaci Markale bila granatiranja za koja su odgovorni Srbi iz BiH. Imam svako pravo da se branim od tih optužbi i da ih demantujem, što i činim - najoštrijim riječima", navodi Karadžić u pismu koje je Srna dobila na uvid.

On je izrazio očekivanje da će dokazi na njegovom suđenju pred Haškim tribunalom pokazati "da su te događaje izazvali   muslimani iz BiH,  koji su okrutno žrtvovali sopstveni narod da bi ohrabrili intervenciju NATO-a i zapadnih snaga".

Od eksplozije na pijaci Markale u februaru 1994. godine poginulo je 68 ljudi, a u avgustu 1995. godine 37. U oba napada ranjeno je ukupno više od 200 osoba. 

Karadžić ukazuje da "inicijalnom istragom UN o oba incidenta nije moglo da se dođe do zaključka koja je strana odgovorna".

"Poslije prvog incidenta na Markalama, izvjestilac UN naglasio je da su UN dobile izvještaj u kome se kaže da su muslimani odgovorni za granatiranje pijace",  navodi se u pismu koje nosi datum 30. septembra.
Bivši predsjednik RS dodaje da je "jedan britanski list u avgustu 1994. godine pisao o tome da visoki zvaničnici UN vjeruju da bosanski muslimani ubijaju sopstveni narod", te da je "ta informacija došla iz povjerljivih izvještaja UN".

U vezi sa drugim napadom na Markalama, Karadžić piše da su "ruski obavještajci rekli da su granatiranje izvršile snage muslimanskog komandanta Rasima Delića".

"Osim toga, UN su imale indicije da su ovaj napad zaista izveli bosanski muslimani", dodaje Karadžić u pismu Inzku.

On navodi da je ovo "samo manji primjer pouzdanih informacija koje sugerišu da su izjave premijera Dodika tačne".

"Najvažnije od svega, niste u pravu kada pokušavate da ugušite legitimnu raspravu o događajima koji su predmet mog suđenja. Da li ćete zatvoriti televizijske i radio stanice tokom mog suđenja, kada budem predstavio dokaze o ovim događajima? Da li je ovo rješenje koje vidite za BiH - gušenje slobode izražavanja i poštene debate?", pita Karadžić Inzka. 

On je zatražio od visokog predstavnika da zauzme "demokratičniji i tolerantniji stav prema raspravi o događajima" koji su predmet Karadžićevog suđenja u Hagu. 
"Za mene važi pretpostavka nevinosti i treba da je poštujete. Ukoliko obratite pažnju, možda ćete otkriti da je vaša ideja `istine` znatno drugačija od onoga što se dogodilo", zaključuje Karadžić.