ICTY
0

Karadžić neće branitelja iz zemlje NATo-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je Tribunalu u Haagu zahtjev za poništenje odluke o imenovanju Richarda Harveyja kao njegovog branitelja, prenosi BIRN - Justice Report.

Radovan Karadžić traži da mu se dozvoli da sam izabere branitelja s liste koja zadovoljava pravila Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

-Registrar je odbio da osigura listu advokata Karadžiću s koje bi on mogao izabrati branitelja. Umjesto toga ponudili su mu imena pet ljudi koja su izabrali s te liste, svi iz zemalja koje su izvršile zračne napade na Republiku Srpsku, a četiri koja su prethodno zastupala lidere Oslobodilačke vojske Kosova u ICTY-u. Među tim imenima nije bilo advokata iz Bosne ili Srbije - navodi se u zahtjevu optuženog.

Time je, smatra Karadžić, prekršen Statut Tribunala jer optuženom nije dozvoljeno da ima branitelja po svom izboru.

“Jasno je da osoba kojoj se branitelj dodjeljuje ima pravo da ga izabere s liste po pravilu, a ne s neke liste pet favorita registrara”, smatra Karadžić.

Tužiteljstvo u Haagu tereti Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta oružanih snaga RS-a, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na području BiH između 1992. i 1995. godine.

Ured registrara ICTY-a u novembru 2009. imenovao je Harveyja kao Karadžićevog branitelja jer je optuženi odbio da se pojavi u sudnici na početku suđenja.

Odlukom suda Karadžić će u nastavku suđenja od 1. marta 2010. godine zadržati pravo da se sam zastupa, ali, ako nastavi da odsustvuje sa suđenja, zastupat će ga postavljeni branitelj.

Kako je navedeno u odluci o postavljenju branitelja, predstavnici Ureda registrara sastali su se s Karadžićem da bi se on “izjasnio o preferiranom branitelju s liste koju je načinio registrar”, što on nije učinio ni nakon obavljenih razgovora s advokatima na listi. Karadžić se osvrnuo na činjenicu da Harvey trenutno brani i Lahija Brahimaja, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji se s Ramushom Haradinajem i Idrizom Balajem tereti za udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj uklanjanje srpskih civila s područja Kosova.

Karadžić smatra da jedan branitelj ne može napadati Srbe u jednom slučaju, a braniti ih u drugom te je istaknuo da ne pristaje na istovremeno zastupanje. Na taj način se, smatra optuženi, krši pravilo Statuta Tribunala po kojem se jedan branitelj ne može dodijeliti dvojici optuženih istovremeno ako obojica ne pristanu na to.

“Registrar je Karadžiću uskratio pravo da izabere advokata s kojim dijeli zajedničko naslijeđe, jezik i povjerenje i koji je upoznat s konfliktom u Bosni. Umjesto toga Registrar je izabrao advokata iz zemlje NATO-a koji je pred ovim tribunalom zastupao samo one koji su se borili protiv Srba”, smatra Karadžić.

Haradinaj i Balaj su nepravosnažno oslobođeni optužbi, dok je Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Trenutno je u toku žalbeni postupak.