Karadžić najavio da u utorak dolazi u sudnicu

S
SRNA
2.11.2009. u 12:06
0
5
Karadžić najavio da u utorak dolazi u sudnicu
0
Karadžić najavio da u utorak dolazi u sudnicu Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić obavijestio je predsjedavajućeg sudskog vijeća O-Gon Kwona da se ni danas neće pojaviti u sudnici jer nije imao dovoljno vremena da se pripremi za odbranu, ali je najavio da će prisustvovati sutrašnjoj statusnoj konferenciji u predmetu koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom.
"Biće mi zadovoljstvo da sutra prisustvujem statusnoj konferenciji. Nadam se da ćemo moći da nađemo rješenje koje će dovesti ne samo do ekspeditivnog, već i do poštenog suđenja. Uvjeravam vas da ću nastaviti da radim na pripremi za suđenje i radujem se što ću moći da iznesem uvodnu riječ čim bude mogućnosti za to", istakao je Karadžić u pismu Kwonu.

Tužilaštvo bi danas trebalo da nastavi iznošenje uvodne riječi, započete 27. oktobra bez prisustva Karadžića, koji je odbio da se pojavi u sudnici, jer nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane.

Vijeće je naložilo da, ukoliko se Karadžić ni sutra ne pojavi u sudnici, sutra bude održana rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da bude nastavljeno suđenje ukoliko optuženi ne bude prisutan.

Među opcijama je i nametanje advokata Karadžiću i imenovanje ''prijatelja suda'' za ovaj predmet.

Karadžićevi pravni savjetnici najavili su ranije da se on ni sutra neće pojaviti u sudnici. Sudsko vijeće je njegovo odsustvo protumačilo kao ''odricanje od prava da se prisustvuje suđenju''.

Haški sud odbio je prošle nedjelje Karadžićev zahtjev za četvoromjesečno odgađanje početka suđenja, jer, kako je ocijenjeno, optuženi nije naveo nijedan valjani razlog za takav svoj zahtjev, koji bi bio u skladu s pravilnikom suda.

Karadžićev zahtjev da mu je potrebno dodatno vrijeme za analizu pravnih akata i pregled svakog dokumenta, prema ocjeni suda, nisu od važnosti i nijedan od navedenih razloga ne opravdava traženo odgađanje početka suđenja za mart 2010. godine.

Bivši predsjednik RS uhapšen je 21. jula 2008. godine u Beogradu, a 30. jula prebačen je u Hag.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: