Britanski mediji
0

Karadžić može usporiti suđenje, ali ne može izbrisati dokaze

FENA
Foto: AFP/ANP
Foto: AFP/ANP
Početak suđenja Radovanu Karadžiću zauzima dosta prostora u britanskim dnevnicima, a The Independent, izvještavajući u srijedu o uvodnoj riječi haškog tužilaštva, piše kako je ono "dramatično otkrilo" da je u posjedu snimljenih razgovora u kojima se "Karadžić hvali svojim planovima za genocid".

Independent objavljuje Karadžićevu fotografiju na naslovnici uz navodno njegove riječi prije izbijanja rata u Bosni da će Sarajevo "biti crni lonac u kojem će bosanski muslimani umirati" te da će "taj narod nestati s lica zemlje".

Kao i ostali listovi, The Guardian ocjenjuje da je tužilaštvo pokušalo prikazati Karadžića kao "hladnokrvno čudovište koje je sistematski isplaniralo rat unaprijed" i čovjeka koji je imao "potpunu kontrolu nad bosanskosrpskim parlamentom, policijom, paravojnim snagama i vojskom tokom cijelog sukoba dugog 44 mjeseca".

The Times je jedini list koji se opširnije bavi proceduralnim pitanjem Karadžićeva odbijanja da učestvuje u procesu i njegovom tvrdnjom kako nije imao dovoljno vremena da pripremi odbranu.

List piše da je sud "preoteo inicijativu" od Karadžića kada je drugog dana procesa, u utorak, dozvolio tužilaštvu da održi uvodnu riječ i najavi da je u posjedu dokaza koji bi mogli dovesti i do osude optuženika za genocid, što je oduvijek bila optužba koju je najteže dokazati.

Pitanje Karadžićeva bojkota još uvijek nije riješeno, piše Times, ali je najvjerovatnije da će dobiti barem dio dodatnog vremena koje je zatražio jer bi i eventualno nametnom advokatu odbrane trebalo nekoliko mjeseci da se upozna s materijalom.

"Karadžić možda može usporiti suđenje, ali ne može izbrisati dokaze. Neki su ustanovljeni na ranijim suđenjima njegovim generalima dok, kako je tužilaštvo najavilo u utorak, drugi postoje u obliku njegovih vlastitih brutalnih i mržnjom ispunjenih riječi", zaključuje Times.