Richard Holbrook
0

Karadžić je ''pronalazač etničkog čišćenja''

Sarajevo-x.com
Bivši američki izaslanik za Balkan Richard Holbrook kazao je danas da je za hapšenje i izručenje Radovana Karadžića Haškom tribunalu bila potrebna velika politička hrabrost novog srpskog rukovodstva, ali da sada treba uhapsiti i Ratka Mladića.

Holbrook je u intervjuu njemačkom tabliodu ''Bild'' rekao je da mu ''mnogo'' znači činjenica da se Karadžić našao pred sudom u Hagu.

On je negirao tvrdnje Karadžića da mu je, kao američki pregovarač na Balkanu, obećao slobodu u zamjenu za povlačenje iz političkog života.

''To je jedna apsurdna i smiješna laž, koji Karadžić već godinama širi. To nije ništa više, nego još jedna laž 'najmalignijeg' čovjeka koji postoji u Evropi. Na kraju, Karadžić je tvrdio da su muslimani sami inscenirali masakr na pijaci u Sarajevu. Istina je, međutim, da je Karadžić lično podstakao atentat'', tvrdi Holbrook.

Na konstataciju lista da, dakle, nema nikakvih pisanih sporazuma o njegovom obećanju Karadžiću, on je odgovorio da takav dokument ''naravno, ne postoji, jer tako nešto nikad nije ni dato''.

Naglašavajući da ne postoji nikakav sporazum ni između Karadžića i CIA, niti usmeni dogovor, Holbrook je rekao da je ''sve to čista fantazija''.

Povodom nedavnih Holbrookovih ocjena da bi Karadžić bio dobar nacista, bivši američki posrednik za Balkan je kazao da je Karadžić ''pronalazač etničkog čišćenja'', što je, kako smatra, druga riječ za genocid.

''Od tri najgora čovjeka na Balkanu - Slobodana Miloševića, Mladića i Karadžića - Karadžić je najgori. Mladić je bio ubica, Milošević oportunista koji je finansirao rat, a Karadžić najgori od najgorih'', rekao je Holbrook, koji tvrdi da je bivši predsjednik RS odgovoran za smrt hiljade ljudi.