Haški tribunal
0

'Karadžić je ključna osoba u progonima u BiH'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je sudskom vijeću završnu verziju svog pretpretresnog izvještaja koji sadrži detalje o tome na koji će način voditi postupak protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, objavljeno je danas u Tribunalu.

Tužilaštvo će na suđenju, čiji se početak očekuje ovog ljeta, dokazivati da je Karadžić bio "ključni član sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata da se trajno uklone muslimani i Hrvati sa teritorija BiH koje su Srbi proglasili svojim".

"U periodu na koji se odnosi optužnica, Karadžić je bio najmoćniji lider bosanskih Srba. Od 1991. do 1995. on je sa drugim političarima bosanskim Srbima, civilnim i vojnim liderima i srpskim liderima i zvaničnicima iz Srbije i Hrvatske, pripremao i izvršio plan protjerivanja muslimana i Hrvata sa ciljanih područja putem nasilja", navodi se u dokumentu.

Tužilaštvo navodi da je "fizičko preuzimanje ciljanih opština započelo krajem marta 1992. godine, pri čemu je protjerano, ubijeno i zlostavljano na hiljade ne-Srba, a još hiljade su pobjegle u strahu za svoje živote", kao i da je "krajem 1992. godine, većina ne-Srba bila ’očišćena’ sa područja pod kontrolom bosanskih Srba".

U pretpretresnom izvještaju Tužilaštvo tvrdi da je "optuženi takođe učestvovao u formulisanju i izvršavanju tri druga odvojena kriminalna plana, koji su međusobno povezani i koji su doprinijeli cilju sveobuhvatne kampanje".

Kao prvi od ovih odvojenih planova navodi se da su "od aprila 1992. do novembra 1995. pod Karadžićevim vođstvom izvršeni planiranje, priprema i izvršenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja okruženog Sarajeva, sa ciljem terorisanja civilnog stanovništva".

Dalje se napominje da je sredinom 1995. godine Srebrenica bila posljednja muslimanska enklava, koju su 6. jula 1995. godine snage Srba iz BiH napale, a 11. jula preuzele. "Karadžić, Ratko Mladić i drugi uobličili su plan eliminisanja muslimana iz Srebrenice, stanovništvo je prisilno premješteno iz enklave i ubijeno je više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka", tvrdi se u dokumentu.

"U maju i junu 1995., Karadžić i Mladić su osmislili i primijenili plan uzimanja pripadnika UN za taoce, kako bi spriječili vazdušne napade NATO-a protiv srpskih vojnih ciljeva. Bilo je uhapšeno više od 200 pripadnika mirovnih trupa UN i vojnih posmatrača, koji su bili držani na različitim lokacijama", ističe se u izvještaju.