{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić dobio dokument o dogovoru s Holbrookom

S
22.4.2009. u 17:38
0
9
Karadžić dobio dokument o dogovoru s Holbrookom
0
Karadžić dobio dokument o dogovoru s Holbrookom
U Hagu je danas objavljen dokument u kome se navodi da je odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića od američke vlade dobila važan dokument, koji potvrđuje postojanje sporazuma između Karadžića i bivšeg američkog izaslanika za Balkan Richarda Holbrooka, javlja dopisnik Srne.
Tim odbrane zatražio je dodatno vrijeme za predaju zahtjeva za odbacivanje optužnice i obustavu postupka, zasnovanog na tvrdnji da je Holbrook u ime međunarodne zajednice u julu 1996. Karadžiću garantovao imunitet pred Haškim tribunalom ukoliko se povuče iz javnog života.

Prema dokumentu koji je objavljen u Hagu, odbrana je od američke vlade 15. aprila dobila "važan dokument, koji potvrđuje postojanje sporazuma". U zahtjevu odbrane navodi se da se od američkih vlasti očekuju i drugi dokumenti koji se odnose na sastanak na kojem je postignut sporazum.

U podnesku se navodi i da je Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson 16. aprila ove godine u Washingtonu intervjuisao američkog diplomatu Philipa Goldberga, koji je na sastanku Holbrooka sa bivšim predsjednikom Srbije i SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem vodio bilješke.

Među dokumentima koji je Karadžićev pravni tim dobio ne nalaze se bilješke, zapisnici ili snimci sa sastanka, a od vlasti SAD je zatraženo da ih potraže i, ukoliko ih pronađu, dostave i te materijale.

Kako se u podnesku navodi, Karadžićev pravni savjetnik je u razgovoru sa ambasadorom Goldbergom saznao da su na sastanku Holbrooka i Miloševića 18. jula 1996. bili prisutni i predstvanici Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, Pentagona i Savjeta za nacionalnu bezbednost. Odbrana je tim povodom zatražila da vlasti SAD pretraže i njihove arhive i dostave materijale sa sastanka.

Prema ranijem nalogu sudskog vijeća, odbrana je zahtjev za odbacivanje optužnice trebalo da preda najkasnije sutra.

Radovan Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još 11 opština BiH, za progone i druge zločine, uključujući i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: