Strategija
0

Karadžić će odbranu zasnovati na negiranju genocida

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Karadžić će zasnovati odbranu na stavu da se u Srebrenici nije ni dogodio genocid, dok je njegov pravni tim najavio da će obezvrijediti svjedočanstva koja budu korištena iz drugih suđenja pred istim sudom, prema riječima njegovog advokata Gorana Petronijevića, piše Financial Times.

List izvještava iz Beograda i Londona o pripremi Radovana Karadžića za odbranu pred Haškim sudom od optužbi za genocid i ratne zločine.

List objašnjava da će odlukom da negira postojanje genocida Radovan Karadžić osporiti neke prethodne presude Haškog suda u vezi sa događajima iz 1995. u Srebrenici.

FT je razgovarao i s Antonijem Dvorkinom, direktorom jednog britanskog instituta za proučavanje ratnih zločina, koji smatra da bi bilo čudo da tako zasnovana odbrana bude uspješna.

Dvorkin dodaje da će na strani tužilaštva biti jaki dokumentirani dokazi protiv Radovana Karadžića.

Glavni tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Goeffrey Nice rekao je FT-u da bi odlukom da se sam brani Karadžić mogao zapravo da pomogne tužilaštvu.

Nice smatra da je tu grešku već napravio Slobodan Milošević jer se pokazao kao vrlo loš advokat, pozivao je pogrešne svjedoke i pokazao 'tamniju stranu' svoje ličnosti koja bi inače ostala nepoznata sudu.

Nice kaže i da bi Karadžićeva odbrana mogla da ima dosta koristi ako uspije da dokaže postojanje sporazuma Karadžić - Holbruk, uz napomenu da je jasno da ima dokaza da je neka vrsta sporazuma bila sklopljena među njima.

S druge strane, iskusni kanadski advokat Stephan Burgon, koji radi na pripremi Karadžićeve odbrane, kaže pak da će biti lako obezvrijediti svjedočanstva iz prethodnih suđenja koja terete Karadžića jer - kako je FT-u objasnio i advokat Petronijević - neki optuženi su priznali djelo genocida poslije pregovora s tribunalom u zamjenu za blaže kazne.

FT prenosi i ocjenu Johna Johnesa, britanskog advokata za ratne zločine - da tužilaštvo ne može da računa na brzu osuđujuću presudu u ovom slučaju iako su sudije stekli iskustvo u radu s problematičnim optuženicima pa će zato nastojati da odluku o krivici za genocid donesu uz što je moguće manje buke.