{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku

F
23.10.2008. u 23:58
0
9
Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku
0
Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku
Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić bit će u pratnji advokata tokom svjedočenja u novembru na drugostepenom procesu svom bivšem savezniku Momčilu Krajišniku, objavio je u četvrtak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
Sekretarijat ICTY-a odlučio je da imenuje Robinsona kao advokata za suđenje planirano za 5. novembra na drugostepenoj instanci predsjedniku parlamenta bosanskih Srba Momčilu Krajišniku, piše u tekstu odluke objavljene u četvrtak, prenio je AFP.

Karadžić je odlučio da se sam brani pred ICTY-em, poput bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro u zatvorskoj ćeliji u Haagu prije završetka suđenja.

Međutim, optuženi je zatražio pomoć advokata za svoje svjedočenje u odbrani bivšeg saveznika Momčila Krajišnika. Prema optužnici, Krajišnik i Karadžić pripadali su "srpskom rukovodstvu koje je planiralo etničko čišćenje u BiH".

Momčilo Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora. Apelaciono vijeće mu je dalo pravo da se sam brani.

Prvostepeno vijeće ga je proglasilo krivim za "etničko čišćenje, ubijanje, istrebljenje, deportaciju i prisilno raseljavanje, zločine protiv čovječnosti, ali ga je oslobodilo zločina za genocid.

Glavna tužiteljica je tražila doživotni zatvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: