ICTY
0

Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku

FENA
Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić bit će u pratnji advokata tokom svjedočenja u novembru na drugostepenom procesu svom bivšem savezniku Momčilu Krajišniku, objavio je u četvrtak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Sekretarijat ICTY-a odlučio je da imenuje Robinsona kao advokata za suđenje planirano za 5. novembra na drugostepenoj instanci predsjedniku parlamenta bosanskih Srba Momčilu Krajišniku, piše u tekstu odluke objavljene u četvrtak, prenio je AFP.

Karadžić je odlučio da se sam brani pred ICTY-em, poput bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro u zatvorskoj ćeliji u Haagu prije završetka suđenja.

Međutim, optuženi je zatražio pomoć advokata za svoje svjedočenje u odbrani bivšeg saveznika Momčila Krajišnika. Prema optužnici, Krajišnik i Karadžić pripadali su "srpskom rukovodstvu koje je planiralo etničko čišćenje u BiH".

Momčilo Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora. Apelaciono vijeće mu je dalo pravo da se sam brani.

Prvostepeno vijeće ga je proglasilo krivim za "etničko čišćenje, ubijanje, istrebljenje, deportaciju i prisilno raseljavanje, zločine protiv čovječnosti, ali ga je oslobodilo zločina za genocid.

Glavna tužiteljica je tražila doživotni zatvor.