{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku

F
23.10.2008. u 23:58
0
9
Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku
0
Karadžić će imati advokata tokom svjedočenja Krajišniku
Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić bit će u pratnji advokata tokom svjedočenja u novembru na drugostepenom procesu svom bivšem savezniku Momčilu Krajišniku, objavio je u četvrtak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
Sekretarijat ICTY-a odlučio je da imenuje Robinsona kao advokata za suđenje planirano za 5. novembra na drugostepenoj instanci predsjedniku parlamenta bosanskih Srba Momčilu Krajišniku, piše u tekstu odluke objavljene u četvrtak, prenio je AFP.

Karadžić je odlučio da se sam brani pred ICTY-em, poput bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro u zatvorskoj ćeliji u Haagu prije završetka suđenja.

Međutim, optuženi je zatražio pomoć advokata za svoje svjedočenje u odbrani bivšeg saveznika Momčila Krajišnika. Prema optužnici, Krajišnik i Karadžić pripadali su "srpskom rukovodstvu koje je planiralo etničko čišćenje u BiH".

Momčilo Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora. Apelaciono vijeće mu je dalo pravo da se sam brani.

Prvostepeno vijeće ga je proglasilo krivim za "etničko čišćenje, ubijanje, istrebljenje, deportaciju i prisilno raseljavanje, zločine protiv čovječnosti, ali ga je oslobodilo zločina za genocid.

Glavna tužiteljica je tražila doživotni zatvor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Za kojeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ćete glasati u oktobru?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: