Nesvakidašnja situacija
9

Kao u filmu "Ničija zemlja": Borac IDIL-a zaglavio između grčke i turske granice

E. Lj.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Između turske i grčke granice dogodila se nesvakidašnja situacija nakon što je državljanin SAD-a arapskog porijekla koji se borio za tzv. Islamsku državu zaglavio na ničijoj zemlji.

Nekoliko dana nakon što je turski ministar unutrašnjih poslova izjavio da Turska nije hotel za borce tzv. Islamske države, Turska je počela da deportuje teroriste u njihove matične države.

Nekoliko evropskih zemalja, među kojima je Velika Britanija, oduzela je borcima IDIL-a državljanstvo kako bi njihov povratak bio spriječen. Turska je danas deportovala američkog i danskog državljanina, a ubrzo je turski list Sabah izvjestio da je američki državljanin koji je bio deportiran zaglavljen na prostoru ničije zemlje između granica Grčke i Turske.

Grčka policija je u izjavi navela da su turske vlasti pokušale deportovati državljanina SAD-a arapskog podrijetla uz obrazloženje da je prekoračio zakoniti boravak u Turskoj. Muškarac je, međutim, izjavio da ne želi ući u Grčku i vratio se u Tursku u pratnji turske policije. Nakon toga se sam vratio u istu pograničnu stanicu i tražio da uđe u Grčku, međutim vlasti Grčke su ga odbile i vratile ga u Tursku. Sada je zaglavljen u pograničnom području u blizini Edirnea.