Svijet
121

Kao iz horor filmova: službenici CIA-e davili zatvorenike, puštali da umru od hladnoće...

Klix.ba
Službenici nose zatvorenika na ispitivanje, (Foto: Telegraph)
Službenici nose zatvorenika na ispitivanje, (Foto: Telegraph)
Izvještaj o metodama ispitivanja koje je provodila CIA, a koji je jučer objavio Senat SAD-a, zgrozio je svjetsku javnost. Naime, u izvještaju su prezentovane tehnike ispitivanje CIA-e koje su provodili nad svojim zatočenicima, a među njima su rektalno hranjenje zatvorenika, njihovo stajanje u stresnim položajima i do 180 sati te zalijevanje vodom sve dok ne počnu povraćati.
Foto: AFP
Foto: AFP

Nakon petogodišnje istrage, obavještajna komisija Senata objavila je izvještaj o tehnikama mučenja koje je CIA koristila protiv osumnjičenih za terorizam nakon 11. septembra 2001. godine.

Izvještaj opisuje historiju programa CIA-e, koji je odobrio bivši predsjednik George Bush.

Zatvorenici su mučeni davljenjem, poznatim kao “vaterboarding”, izlaganjem ekstremnoj hladnoći usljed koje je jedan zatvorenik i preminuo, onemogućavanjem sna, ponižavanjem, premlaćivanjem i puštanjem glasne muzike.

Jednog zatvorenika CIA je držala polugolog i lancima vezanog za betonski pod. Neki zatvorenici nisu spavali 180 sati, ruke su im bile vezane lancima iznad glave, mučili su ih "rektalnim hranjenjem" i "rektalnom hidratacijom".

Kod mučenja metodom "vaterboarding", zatvoreniku su prekrivali lice krpom na koju kapa voda.

Foto: AFP
Foto: AFP

S obzirom na to da voda ne dospijeva u dušnik, zatvorenik ostaje živ, ali stalno ima utisak kako će se udaviti. Bilo je slučajeva u kojim su mučeni polomili sopstvenu nogu grčeći se u borbi za dah.

U izvještaju se zaključuje kako surove tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obavještajni podatak do kojeg se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Zlostavljane osobe držane su u takozvanim "crnim rupama", lokacijama izvan SAD-a.

Britanski Indpendent objavio je spisak 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su sarađivale s CIA-om, a na spisku se nalaze Hrvatska i BiH.

CIA