Pojeo cimera iz ćelije
0

Kanibal Nicolas Cocaign osuđen na 30 godina zatvora

FENA
"Ruanski kanibal" 38-godišnji Nicolas Cocaign, koji je ubio zatvorenika iz svoje ćelije i pojeo komad njegovih pluća, osuđen je u četvrtak na sudu u Rouenu na 30 godina zatvora.

Kazna je onolika koliku je zatražila optužba, dok je odbrana zagovarala "krivičnu neodgovornost". Nicolas Cocaign je optužen za ubistvo, mučenje i barbarstvo.

"Čovjek koji napravi užasne stvari nije nužno lud", izjavila je predstavnica optužbe Elisabeth Pelsez, ocijenivši da je rasuđivanje optuženika u trenutku počinjenja djela bilo "promijenjeno", ali ne i "izbrisano".

Tužitelj se priklonio zaključcima većine stručnjaka koji su dan ranije kazali da je Nicolas Cocaign patio od psihičkih poremećaja, ali da je djelimično bio odgovoran za počinjena djela.

"On je ubio zato što je lud", ocijenio je Fabien Picchiottino, advokat optuženog.

"Poslušavši instinkt agresivnosti" 2. januara 2007. godine, prema riječima samog Rouenskog kanibala, Nicolas Cocaign je udario šakama, nogama i makazama svog suzatvorenika Thierryja Baudryja, a zatim ga ugušio vrećama za smeće.

Malo kasnije, odlučio je da napravi večeru i u tom trenutku, kako je kazao za vrijeme saslušanja, palo mu je na pamet da pojede srce svoje žrtve. Razrezao je grudi i izvadio nešto za šta je mislio da je srce. Bila su to pluća. Jedan dio je pojeo sirov, a ostatak je ispekao na luku. "Učinio sam to iz radoznalosti, da vidim kakvo je ljudsko meso", rekao je.

Treći zatvorenik u ćeliji se nije usudio da intervenira. On se ubio u zatvoru 2009. godine.

U prvim danima suđenja sud je također ispitao nefunkcioniranje suda u Rouenu koji pati od hronične prenatrpanosti.