Svijet
13

Kandidati za izbore u Meksiku fudbaler, klaun, zvijezde reality emisija...

Klix.ba
Fotografije nestalih studenata (Foto: AFP)
Fotografije nestalih studenata (Foto: AFP)
Zanimljiva je lista kandidata uoči nadolazećih izbora u Meksiku. Na njoj se, između ostalih, nalaze i fudbalska legenda, popularni klaun, bivši učesnik "Big Brothera" i nekoliko zvijezda sapunica.

Jedan od njih je Particio Zambrano, TV voditelj i bivši učesnik reality showa, koji se kandidovao za gradonačelnika Monterreya. Poručio je da u saveznoj meksičkoj državi Nuevo Leonu dva miliona ljudi živi u siromaštvu. On je napravio i neobičan potez - dao je javnosti svoj broj mobitela da ga mogu dobiti kad god im je to potrebno.

Cuauhtémoc Blanco, jedan od najpoznatijih meksičkih fudbalera, odrastao je u jednom od dijelova Mexico Cityja sa najvećom stopom kriminala. Sada su mu 42 godine i vjeruje da može vratiti red i mir na ulice Cuernavace.

Njegov sunarodnjak Guillermo Cienfuegos, poznati klaun i dječija TV zvijezda, kandidat je za gradonačelnika Guadalajare sa sloganom "Vrijeme je da pravi klaun zavlada".

Pojava ovih kandidata održava rastući osjećaj razočarenja širokih narodnih masa u političare uz pozive na bojkot izbora.

Javnost gaji najslabije povjerenje u predsjednika Enriquea Peñu Nieta u proteklih 20 godina, a njemu su ostale još tri godine mandata. Ipak, sedmog juna Meksikanci će na izborima birati čelnike na više od 1.200 pozicija u gradskim vlastima i kongresima.

Ove godine prvi put je nezavisnim kandidatima dozvoljeno da učestvuju na izborima, što su tri vodeće partije nerado dočekale.

U Meksiku je od 2006. godine u krvoprolićima ubijeno oko 100.000 ljudi, a najmanje 23.000 je nestalo, među kojima i 43 studenta oteta na jugu zemlje u septembru prošle godine. Vlada je objavila da ih je izmasakrirala narkobanda, ali njihovi roditelji ne prestaju da ih traže, te pozivaju na masovni bojkot izbora ističući da glasanje za bilo kojeg političara predstavlja odabir korupcije i nekažnjavanja.