Svijet
0

Kandić: Na Kosovu 1999-2000. ubijeno više od 1.000 Srba

FENA
Nataša Kandić
Nataša Kandić
Na Kosovu je 1999-2000. godine, nakon što je NATO istjerao srpsku vojsku, vladao pravi lov na Srbe koji su ostali u pokrajini tokom kojega je ubijeno više od 1.000, za što odgovornost snose međunarodni dužnosnici i privremene kosovske institucije, rekla je direktorica Fonda za humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić za Glas Amerike.

Kandić je rekla da je prema podacima Fonda "od juna 1999. do decembra 2000. veliki broj Srba...njih više od 1.000, nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima, a isto toliko je ubijeno".

"Ono što je dojam albanske javnosti tada bio, a što je izazivalo zabrinutost kod mnogih, jeste činjenica da je međunarodna zajednica zapravo prihvatila takav način uređivanja odnosa Srba i Albanaca i to je stvorilo dojam kod običnih ljudi i strah da međunarodna zajednica daje zeleno svjetlo takvom obračunu Albanaca sa Srbima", rekla je Kandić, kako u utorak prenosi B92.

Ona drži kako je rješenje lošeg položaja Srba na Kosovu "integracija Srba", ali da i tu postoje mnoga ograničenja.

"Prije svega, Srbiju, koja ima teritorijalni pristup Kosovu, Srbi uopće ne zanimaju, ona bi htjela samo da preko Srba zadrži neko upravljanje dijelom Kosova. Drugo, integracija nije nešto što je u

prvom planu ni Marttija Ahtisaarija (pregovarača UN-a za konačni status Kosova), a treći ograničavajući faktor je to što albanska zajednica i kosovske institucije ne vide da je njihova najvažnija karta da stvaraju mehanizme i kanale za integraciju Srba", kaže Kandić.

"Kada govorimo o manjinskim pravima, međunarodna zajednica nije bila dovoljno energična i jasna po pitanju toga šta zapravo hoće s manjinama i kako će provesti nešto što su jasno definirana prava manjinskih zajednica u brojnim međunarodnim dokumentima. Ni privremene institucije se nisu posvetile tom problemu, pa je priča o njima bila jedna varljiva igra sve dok nije pokrenut pregovarački proces", rekla je Kandić, prenosi Hina.