Svijet
0

Kancelarka Merkel s Medvedevom u Sočiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na ruskoj crnomorskoj obali, u Sočiju, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastao se u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U kratkom susretu s novinarima, pred razgovore s visokom gošćom iz Njemačke, predsjednik Medvedev je rekao da je Rusija prihvatila mirovni plan u kojem je posredovao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i kako zahtijeva da Gruzija uradi to isto.

Angela Merkel je pak opisala rusku reakciju na događaje u Gruziji kao pretjeranu i rekla da rusko vojno prisustvo na gruzijskoj teritoriji neće pomoći.

Očekuje se da će ona od šefa ruske države tražiti da se uzdrži od dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta Gruzije, kao što je to u četvrtak učinio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ipak, prenosi BBC, malo je vjerovatno da će Angela Merkel osuditi rusko ponašanje u Gruziji javno i oštro kao što su to učinili Amerikanci.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da Evropska unija treba zadržati dobre odnose i s Rusijom i s Gruzijom.

"Ako EU želi igrati važniju ulogu u toj regiji i ako želi doprinijeti njezinoj stabilizaciji, onda kanali komunikacije moraju ostati otvoreni i prema Tbilisiju i prema Moskvi", poručio je Steinmeier uoči posjete kancelarke Merkel Rusiji. Njemačka štampa piše u petak, prenoseći izjavu ruskog ambasadora u Berlinu Vladimira Koteneva, da Rusija želi tokom susreta Merkel i Medvedeva pokazati dokaze o gruzijskim zločinima.

''Gruzijske trupe su ubijale djecu i žene, palile crkve pune izbjeglica i uništavale cijela sela. Možemo o tome priložiti konkretne dokaze'', rekao je Kotenev u izjavi njemačkom tabloidu Bild.

Misiju njemačke kancelarke u kriznoj regiji njemačka štampa ocjenjuje teškom i škakljivom. Ona želi da se, prema navodima medija, angažira u uspostavi trajnog mira u kriznoj regiji i doprinese stabilizaciji situacije u južnom Kavkazu.

Merkel podržava plan francuskog predsjedništva EU-a i zalaže se, kako piše štampa, za dijalog s Rusijom, dok članovi njemačke vlade u svojim izjavama podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.