Zahtijeva pravdu
13

Kanadski premijer Trudeau: Iran mora preuzeti punu odgovornost za pad aviona

S.H.P.
Justin Trudeau (Foto: AFP)
Justin Trudeau (Foto: AFP)
Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je da Iran mora preuzeti potpunu odgovornost za obaranje ukrajinskog aviona u kojem je, između ostalog, poginulo i 57 Kanađana, javlja Reuters.
“To što je Iran priznao vrlo je ozbiljno. Rušenje civilnog aviona je strašna. Iran mora preuzeti punu odgovornost”, rekao je Trudeau novinarima na press konferenciji.

Rekao je i da Kanada neće mirovati dok ne dobije odgovornost i pravdu za porodice koje su povrijeđene, ljute, žalosne i žele odgovore.

Trudeau je kazao kako je razgovarao s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem i da mu je rekao da je priznanje odgovornosti važan korak, ali da se trebaju poduzeti i druge mjere.

Osim toga najavio je i odlazak kanadskih istražitelja u Teheran. Naime, ranije su se kanadski dužnosnici suočili sa preprekama jer nisu mogli pristupiti mjestu nesreće. Od deset zahtjeva za vizu odobrena su samo tri. Članovi odbora za sigurnost prijevoza također čekaju vize.

Ono što stvari dodatno komplicira je nedostatak diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje jer je Kanada prekinula diplomatske veze s Iranom 2012. godine.

Trudeau je također kazao i kako je avionska nesreća nacionalna tragedija. Mnogi od poginulih bili su studenti.

"Imao sam priliku razgovarati s porodicama žrtava. Povrijeđeni su, ljuti, tuguju... Oni žele odgovore. Žele pravdu. Oni koji su počinili ovo krivično djelo moraju biti kažnjeni", rekao je.

Podsjećamo, iranski general Amir-Ali Hajizadeh, komandant zračnih snaga, prihvatio je potpunu odgovornost za obaranje ukrajinskog aviona nedugo nakon polijetanja s Aerodroma Teheran pri čemu je poginulo 176 osoba. Hajizadeh je objasnio da se nesreća dogodila u trenutku dok su iščekivali potencijalni napad Amerike.