{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kanadski premijer sazvao opće izbore za 2. maj

F
26.3.2011. u 16:27
0
0
Kanadski premijer sazvao opće izbore za 2. maj
0
Kanadski premijer sazvao opće izbore za 2. maj
Stephen Harper
Kanadski premijer Stephen Harper u subotu je zvanično saopćio da će se u Kanadi 2. maja održati prijevremeni opći izbori, četvrti u jedva sedam godina.
"U vezi s događajima od petka sastao sam se s glavnim guvernerom koji je pristao da raspusti parlament", izjavi je Harper za štampu na terasi rezidencije Davida Johnstona, predstavnika kraljice Elizabete II i stvarnog predsjednika Kanade.

Predstavnički dom je u petak izglasao nepovjerenje manjinskoj konzervativnoj vladi Stephena Harpera i tako doveo do njenog pada. Bilo je potrebno formalno Johnstonovo odobrenje ba bi se pokrenula 35-dnevna izborna kampanja.

Harper je došao na čelo vlade poslije općih izbora održanih 23. januara 2006. godine, a na dužnosti je ostao i nakon izbora 14. oktobra 2008.

Njegova konzervativna stranka je imala 143 poslanika u predstavničkom domu sa 308 mjesta. Trebalo bi da osvoji 13 mjesta više da bi formirao većinsku vladu nakon narednih izbora.

Izglasavanje nepovjerenja je nazvano "historijskim" jer je motivirano "uvredom parlamenta" koja se pripisuje vladi. Ovo je prvi slučaj u povijesti britanskog parlamentarizma, čiji je model slijedila Kanada, članica Commonwealtha.

Da bi podnijela tužbu za uvredu parlamenta, opozicija je navela odbijanje vlade da poslanicima pruži precizna obavješetenja o koštanju programa borbe protiv kriminala, o kupovini borbenih aviona i o ponudi preduzećima da budu oslobođena od poreza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: