Svijet
71

Kanadski premijer Justin Trudeau se rasplakao prilikom susreta s izbjeglicama iz Sirije

Klix.ba
Kanadski premijer Justin Trudeau se rasplakao prilikom susreta s izbjeglicama iz Sirije koje je prošle godine dočekao u Kanadi. Trudeau je izbjeglice lično dočekao na aerodromu i dijelio im zimske jakne, a u ponedjeljak je upoznao neke od njih nastanjene u Torontu.

Vanig Garabedian i njegova porodica stigli su u grad u decembru prošle godine nakon bijega iz razorenog Alepa.

"Kada sam upoznao premijera rekao mi je 'dobrodošao kući'. Dakle, zamislite da živite u ratnoj zoni, napuštate svoj dom i požele vam dobrodošlicu s dvije riječi. U tom trenutku sam se sjetio Sirije prije rata, našeg života i sreće, kao i užasnih trenutaka tokom rata. Ponosan sam što sam ovdje nakon godinu dana, ponosan sam što sam Kanađanin, kao što ću uvijek biti ponosan što sam Sirijac", kazao je Garabedian prilikom susreta s premijerom.

Trudeau je u suzama rekao da je bilo važno da u ime svih Kanađana dočeka ljude iz Sirije.

"Dok ste s kćerkama prolazili kroz aerodrom shvatio sam kakve stvari mi kao zemlja možemo učniti da pomognemo. Ti ne bi hodao kanadskim tlom da tog dana nisam rekao 'možemo ovo učiniti zajedno' i uspjeli smo. To je za mene bio jasan znak da ću biti uspješan u ovom poslu. Kad sam vas vidio danas ovdje obećao sam sebi da neću biti emotivan, ali ovo je predivan trenutak za mene i odraz onog što je najbolje u Kanadi", kazao je Trudeau.