Samit G20
13

Kanadski premijer Justin Trudeau morao ostati u Indiji nakon kvara na avionu

F. H.
Kanadski vladin Airbus (Foto: Shutterstock)
Kanadski vladin Airbus (Foto: Shutterstock)
Kanadski premijer Justin Trudeau i cijelo njegovo izaslanstvo bili su prisiljeni produžiti svoj boravak u New Delhiju na samitu G20 za još jedan dan nakon što mu se pokvario avion potvrdili su kanadski dužnosnici.

Trudeau je u petak stigao u Indiju na sastanak čelnika 20 vodećih svjetskih ekonomija.

Trebao se vratiti kući u nedjelju nakon polaganja vijenca na spomenik indijskom vođi nezavisnosti Mahatmi Gandhiju, ali ga je mehanički kvar zadržao u Indiji preko noći.

Visoko kanadsko povjerenstvo u New Delhiju uputilo je na izjavu iz Trudeauova ureda u kojoj se navodi da su kanadske zračne snage, koje upravljaju avionom, obavijestile delegaciju da "ima tehničkih poteškoća".

"Ovi problemi se ne mogu riješiti preko noći, naše će izaslanstvo ostati u Indiji dok se ne naprave alternativni dogovori", dodaje se.

Kanadski CTV identificirao je avion kao Airbus, rekavši da nije jasno kada će se moći vratiti, dodajući da "nije prvi put" da ima problema.

Trudeauova prisutnost na samitu G20 bila je manje značajna od nekih njegovih kolega iz G7, a došla je u pozadini napetosti između njegove vlade i domaćina Indije zbog odnosa Ottawe prema desničarskim sikhskim separatistima.

New Delhi optužuje Ottawu da zatvara oči pred aktivnostima radikalnih Sikh nacionalista koji traže zasebnu domovinu Sikha u sjevernoj Indiji.