Nedužni stradaju
0

Kanadski biznismen ljut na Trumpa: Kriza između SAD-a i Irana se ne rješava na pravi način

M. A.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Ugledni kanadski biznismen Michael McCain za prošlosedmičnu avionsku nesreću u blizini Teherana optužio je Trumpovu administraciju zbog toga što, kako kaže, ne rješava na pravi način krizu u odnosima između SAD-a i Irana.

Michael McCain rekao je da je jedan od njegovih kolega izgubio suprugu i 11-godišnjeg sina nakon što su iranske snage u srijedu oborile avion Ukrainian Airlinesa, usmrtivši svih 176 ljudi koji su se nalazili u letjelici.

McCain je u nedjelju navečer u nizu tvitova objavljenih na verificiranom Twitter računu svoje kompanije naveo kako vjeruje da su akcije predsjednika Donalda Trumpa na Bliskom Istoku u konačnici odgovorne za njihovu smrt, opisujući ih kao "kolateralnu štetu loše osmišljenog plana za skretanje pažnje s političkih nevolja".

Letjelica se srušila ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu. Iranski zvaničnici su rekli da je greškom oboren avion samo nekoliko sati nakon što su ispaljene rakete na iračke vojne baze u kojima borave američke trupe.

Napadi na te baze doveli su do odmazde zbog napada Amerikanaca dronom na bagdadski aerodrom u kojem je ubijen vrhovni iranski vojni zapovjednik Qassem Soleimani, piše CNN.

U navedenoj avionskoj nesreći je poginulo 57 Kanađana. Žrtve su također i 82 Iranca, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri britanska državljanina.

"Jako sam ljut i vrijeme me ne čini manje ljutim", napisao je McCain, nazivajući nedavne incidente u Iranu "bespotrebnim i neodgovornim nizom događaja".