Tvrdi da nije terorista
14

Kanađanka koja je Trumpu poslala pismo s otrovom osuđena na 22 godine zatvora

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kanađanka je osuđena na kaznu zatvora od 22 godine u Sjedinjenim Američkim Državama jer je slala omotnice s otrovom ricin na nekoliko adresa, uključujući i jednu adresiranu na Donalda Trumpa za vrijeme njegove predsjedničke funkcije.

Pokušaj slanja smrtonosne omotnice Trumpu je osujećen kada je ona presretnuta u septembru 2020. prije nego što je stigla u Bijelu kuću.

Pascale Ferrier, koja ima 56 godina, priznala je svoju krivicu i izrazila žaljenje pred sudom zbog neuspjeha svog plana, istaknuvši da nije uspjela zaustaviti Trumpa. U svojem izlaganju pred sudom naglasila je da sebe vidi kao aktivisticu, a ne kao teroristicu, te je izrazila želju za pronalaskom miroljubivog načina ostvarivanja svojih ciljeva.

Njezini otisci prstiju su pronađeni na pismu upućenom Trumpu, u kojem ga je pozvala da se povuče iz predsjedničke utrke. U pismu je napisala: "Smislio sam novo ime za tebe: 'Ružni klaun tiranin'", prema dokumentima FBI-a.

Osim Trumpu, otrovne omotnice je slala i policajcima. Sud joj je izrekao kaznu od 262 mjeseca zatvora, što je skoro 22 godine. Nakon odsluženja kazne bit će deportirana iz SAD-a, uz prijetnju doživotnog zatvora ukoliko se ikada vrati. Sudac je istaknuo da su njezini postupci "potencijalno smrtonosni" te da nanose štetu njoj, društvu i potencijalnim žrtvama.

Ferrier je također priznala slanje sličnih pisama osmorici policajaca u Teksasu. Ona je već bila 2019. godine u toj državi zbog nezakonitog posjedovanja oružja i vožnje bez vozačke dozvole, pri čemu je krivicu prebacila na policajce kojima je slala pisma.

Pascale Ferrier, koja ima dvojno državljanstvo Francuske i Kanade, uhapšena je na granici u New Yorku u septembru 2020. godine dok je prelazila granicu, kod sebe je imala pištolj, nož i streljivo. Naknadno je priznala da je napravila ricin, smrtonosni otrov napravljen od ricinusa, u svom domu u Quebecu te ga stavila u omotnicu s pismom.

Važno je napomenuti da za ricin ne postoji poznati protuotrov, a njegova smrtonosnost zavisi o dozi i može uzrokovati smrt unutar 36 do 72 sata. Muškarac iz Mississippija je osuđen na 25 godina zatvora 2014. godine zbog slanja pisama s ricinom bivšem predsjedniku Baracku Obami i drugim dužnosnicima.