Svijet
0

Kanađanin optužen za ubistvo 49 žena, htio ubiti još jednu da zaokruži broj

Sarajevo-x.com
Robert Pickton
Robert Pickton
U Kanadi je počelo suđenje Robertu Picktonu za okrutna ubistva 49 žena, uglavnom prostitutki i ovisnica o drogi, koje su nestale u posljednjih 20 godina.

Pickton je prerušenom policajcu rekao kako je imao namjeru ubiti još jednu ženu, kako bi zakružio broj. Priznao je i da je sam sebi iskopao grob jer je postao nemaran.

57-godišnji Pickton će proći kroz dva suđenja – trenutno mu se sudi za ubistvo šest žena, a potom će početi novo suđenje u kojem je optužen za ubistvo još 20 žena. Sudac je tu odluku donio, objasnivši da su dokazi toliko potresni da porota neće moći ostati objektivna do kraja suđenja i upozorio ih da se pripreme na uznemirujuće prizore.

Policija je 2002. godine pri pretrazi Picktonove farme naišla na šokantne prizore. Odrezane ruke i noge žrtava stajale su u teglama i kantama, u frižideru, a glave su bile prerezane na dva dijela. Neka tijela su bila zakopana u zemlji.

Dokazi prikupljeni protiv Picktona objavljeni su u medijima pred početak suđenja, kako bi suđenje bilo što nepristranije. Očekuje se da će sudski proces trajati godinu dana, a ukoliko ga proglase krivim, Pickton će dobiti doživotnu kaznu u zatvoru.