Posljedice sankcija
15

Kanađani u ulozi Robin Hooda: Zaplijenili avion ruske aviokompanije, predat će ga Ukrajincima

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kanada će predati Ukrajini ruski transportni avion An-124 Ruslan koji je zaplijenila prošlog aprila. Ukrajinski premijer Denys Shmyhal najavio je to danas, rekavši da će se to dogoditi u sklopu novih sankcija uvedenih ruskim tvrtkama.

"Novi paket sankcija Rusiji iz Kanade. Pripremamo zapljenu aviona An-124 i druge imovine agresora u Kanadi i njihovo prebacivanje u Ukrajinu", potvrdio je Šmyhal koji je proteklih dana posjetio Kanadu i razgovarao s njezinim premijerom Justinom Trudeauom.

Avion je zadržan u zračnoj luci u Torontu prošlog februara kada je iz Kine donosio testove na koronavirus. Kanadska vlada unajmila je zrakoplov.

Ruslan je sa svojim teretom sletio na aerodrom samo dva sata prije nego što su kanadske vlasti zatvorile zračni prostor za ruske avio-prijevoznike.

Prošlog marta ukrajinsko pravosuđe odlučilo je zaplijeniti ukupno dvanaest aviona An-124 u vlasništvu Volga-Dnepr, najvećeg ruskog komercijalnog zračnog prijevoznika.

Od tada Kijev, u saradnji s kolegama iz Evrope, SAD-a i Kanade, radi na zadržavanju ovih aviona i pravnom mehanizmu koji će omogućiti da se zaplijenjene letjelice predaju Ukrajini.