Svijet
0

Kanada želi pripojiti Sjeverni pol i dio Arktičkog okeana

Klix.ba
Kanadski zvaničnici potvrdili su da se zemlja priprema pripojiti Sjeverni pol i dio Arktičkog okeana svojoj teritoriji, u okviru multinacionalne borbe za dokazivanje vlasti nad resursima bogatoj teritoriji.

Kanadski minister vanjskih poslova John Baird i predsjednica Arktičkog vijeća Leona Aglukkaq zvanično su saopćili širenje zemlje ka Sjevernom polu.

"Zatražili smo od naših zvaničnika i naučnika da učine dodatni posao kako bi podnijeli zahtjev za proširenje na arktički kontinentalni pojas”, rekao je Baird.

U skladu sa svojim statusom potpisnice UN-ove Konvencije o zakonima mora, Kanada je već podnijela dio zahtjeva UN-ovoj komisiji za potvrdu svojih privilegija na ovoj teritoriji i njenim resursima, uglavnom pravima na naftu i plin. Prema konvenciji, zemlja može tražiti do 200 nautičkih milja van svojih granica, a može zahtijevati i do 350 nautičkih milja ukoliko može dokazati da je to prirodni nastavak njene kopnene teritorije. UN zahtijevaju obimne dokaze kako bi odobrile bilo kakva prava nad nekom teritorijom.

Preliminarna aplikacija potkrijepljena je potpunim naučnim dokazima o kanadskim zahtjevima nad Atlantskim okeanom te djelimičnim dolazima o potražnji u arktičkom pojasu.

Sjeverni pol udaljen je 817 kilometara od kanadskog najsjevernijeg naselja Alert, gdje se nalaze stanica kanadskih oružanih snaga te meteorološka stanica.

"U osnovi, mi iscrtavamo posljednje linije kanadske granice i branimo svoju suverenost”, rekla je Aglukkaq.