Dobili "izvinjenje"
110

Kanada: Prije 70 godina rođeni istog dana u istoj bolnici, ali tek otkrili da su zamijenjeni po rođenju

S. Š.
Richard i Eddy (Screenshot/CBC News)
Richard i Eddy (Screenshot/CBC News)
Kućni komplet za DNK testiranje je promijenio živote dvoje Kanađana zauvijek. Otkrili su da njihovi geni ne odgovaraju genima porodice u kojoj su odrasli. Naime, rođeni su istog dana u istoj bolnici, ali su zamijenjeni pri rođenju.

Richard Beauvais iz primorskog grada Sechelt u Britanskoj Kolumbiji, odrastao je u uvjerenju da je aboridžinac. Ali, DNK test koji je napravio pokazao je da ima mješavinu ukrajinskog, aškenaskog jevrejskog i poljskog porijekla.

Otprilike u isto vrijeme, više od dvije hiljade kilometara dalje, sestra Eddyja Ambrosea iz Winnipega, Manitoba, koja je odrasla u ukrajinskoj porodici, uradila je DNK test i otkrila da nije u rodu sa Eddyjem. Njen biološki brat je bio Richard Beauvais.

Nakon istraživanja, otkrili su da su Richard i Eddy rođeni istog dana u istoj bolnici 1956. godine. Razdvojeni su odmah po rođenju i svaki je odrastao u drugoj porodici.

Nakon skoro 70 godina, u četvrtak im je gradonačelnik kanadske provincije Manitoba Wab Kinew lično uručio službeno izvinjenje za traumu koju su doživjeli zbog razmjene.

"Izvinjavam se zbog postupaka koji su pogodili dvoje djece, roditelje i porodice generacijama", rekao je Kinew, priznajući da je iznenađujuće da su se životi dvojice muškaraca preklapali tokom godina.

Kao dijete, Eddy je pitao djevojku iz susjednog grada da li bi bila u njegovom bejzbol timu, ne znajući da on zapravo pita svoju biološku sestru.

Njihov advokat je rekao za BBC da su tokom odrastanja živjeli vrlo različitim životima, budući da je Beauvais (68) bio dio starosjedilačkog naroda Kanade s miješanim domorodačkim i evropskim porijeklom. Otac mu je umro kada je imao tri godine pa je ubrzo preuzeo odgovornost za svoju mlađu braću i sestre.

Šezdesetih godina prošlog vijeka je nasilno oduzet iz porodice, kao dio kanadske politike asimilacije, smješten je u hraniteljstvo ili u porodicu izvan primarne zajednice kao autohtono dijete.

U međuvremenu, Eddy je odrastao na farmi na selu u "ukrajinskoj porodici punoj ljubavi i pune podrške". Sa 12 godina ostao je siroče pa ga je jedna od porodica usvojila. Tako je čitavog života bio nesvjestan svog rodnog porijekla.

"Obojici su zbog promjene ukradeni oni za koje su mislili da su", kaže njihov advokat. Uprkos promjeni, Eddy i Richard su ponosni na to što su postali i na porodicu koju su podigli. Otkrićem su, kako sami tvrde, stekli nove porodice.

Dvojica muškaraca su preko zajedničkog advokata tražili i novčanu odštetu od pokrajine, ali se još ne zna da li će je dobiti. Međutim, ovo nije prvi takav slučaj u ovoj kanadskoj provinciji, još dva takva slučaja su riješena godinama unazad.