U pokrajini Nova Scotia
1

Kanada: Peterica ribara nestala nakon prevrtanja broda

FENA
Spasilački napori su u toku nakon što se brod koji je prevozio petericu ribara prevrnuo kod obale Souh Shorea u kanadskoj pokrajini Nova Scotia.

Portparol kanadske mornarice izjavio je da je poziv za pomoć poslan oko 23 sata u nedjelju navečer po lokalnom vremenu s broda dugog 13 metara. U plovilu su bila peterica ljudi, prenosi Kanadska TV stanica CTV.

Dva broda kanadske obalne srtraže i helikopter kanadskog Kraljevskog zrakoplovstva poslani su u ponedjeljak da pretražuju područje u kome se brod prevrnuo, oko 120 kilometara od obale Liverpoola, u pokrajini Nova Scotia, saopćio je portučnik Peter Ryan.

Olujno nevrijeme pogodilo je Novu Scotiu tokom noći, a situacija na moru bila je teška. "Vrijeme je veoma loše, vidljivost je slaba, a snažni vjetrovi uzburkavaju more", izjavio je Ryan za The Canadian Press.

U regiji Baccaro Point na jugozapadu Nove Scotie, vjetrovi su tokom noći i jutra dostizali brzinu između 80 i 90 kilometara na sat.

Ryan je izjavio da je američka obalna straža izvjestila da je primjetila čamac za spasavanje u ponedjeljak rano ujutru, ali nije mogao ponuditi više detalja.