Svijet
971

Kanada otvara vrata rekordnom broju doseljenika

Klix.ba
Kanada će u 2015. godini dočekati rekordan broj doseljenika, objavio je danas ministar za imigracije te zemlje Chris Alexander.
Ottawa (Foto: AFP)
Ottawa (Foto: AFP)

Prema novom planu kanadske vlade, sljedeće godine se očekuje između 260.000 i 285.000 doseljenika, što je rekordan broj u novijoj historiji te zemlje. Prema riječima ministra, ovo otvaranje granica će doprinijeti privredi i ekonomiji.

Prema pisanju tamošnjih medija, vladina strategija ima za cilj rješavanje problema na tržištu rada, odnosno nestašice radnika u pojedinim oblastima, te osiguravanje rasta radne snage.

Kroz program za kvalifikovane radnike (FSWP) bit će osigurana 51.000 novih viza, što je blagi porast u odnosu na 2014. godinu. Također namjeravaju odobriti između 46.000 i 48.000 viza kroz takozvani zbirni program pojedinih provincija (PNP). Očekuje se i 23.000 uspješnih aplikanata kroz program "experience class", koji obuhvata osobe koje imaju važeću ponudu za posao u Kanadi, te 30.000 viza kroz program njegovatelja.

Najviše prihvaćenih doseljenika bit će među onim kandidatima koji su se prijavili po starom sistemu. Ministar Alexander je istakao da će Kanada dogodine ujediniti više doseljeničkih porodica i nastaviti s pružanjem pomoći ugroženim građanima svijeta.