Svijet
0

Kanada nudi 9 miliona dolara čovjeku pogrešno optuženom za terorizam

Sarajevo-x.com
Maher Arar i njegovo dvoje djece
Maher Arar i njegovo dvoje djece
Kanadski premijer ispričao se Maheru Araru i ponudio mu odštetu od 8.9 miliona dolara zbog pogrešnog optuživanja za terorizam i deportacije u sirijski zatvor, gdje je bio podvrgnut okrutnom mučenju skoro godinu dana.

Američka vlada je uporno insistirala da ima opravdane razloge zašto 37-godišnjeg konsultanta za bežičnu tehnologiju drži na listi opasnih terorista, što je dovelo do žestokog sukoba između Kanade i SAD-a.

Arar, inače kanadski državljanin, je uhapšen 2002. godine na njujorškom aerodromu kada se vraćao kući sa odmora iz Tunisa. SAD su ga potom predale sirijskim vlastima, gdje je proveo skoro godinu dana u mračnoj ćeliji u zatvoru i stalno bio podrgnut mučenju.

Arar je izjavio kako su ga pripadnici američke vojske vezali lancem za zid i tako ga držali 11 dana. Mučili su ga sve dok nije potpisao lažno priznanje. Pušten je 10 mjseci poslije kada su sirijske vlasti utvrdile kako nemaju razloga da ga drže u zatvoru.

“U ime kanadske Vlade želim vam se ispričati zbog uloge koju su naše vlasti odigrale u vašem hapšenju i izručenju i izraziti duboko žaljenje zbog torture koju ste prošli u zatočeništvu.”, izjavio je premijer.