|

Kanada na udaru ledene fronte: Temperature i do minus 48 stepeni

Kanada na udaru ledene fronte: Temperature i do minus 48 stepeni
105
A
Anadolija
4.1.2015. u 22:03
91
komentara
105

dijeljenja
Kanada na udaru ledene fronte: Temperature i do minus 48 stepeni Foto: Arhiv/AFP
Iako je u Kanadi Božić okarakterisan kao "najzeleniji u historiji", zima je ubrzo pokazala drugo lice uzrokujući alarmantno stanje sa temperaturama i do 45 stepeni ispod nule. 
Pokrajine Alberta, Manitoba, Saskatchewan, British Colombia i Ontario zahvatila je hladna arktička fronta te se očekuju temperature i do 45 stepeni ispod nule. Na jugu provincije Ontario zabilježeni su sniježna oluja i ledena kiša. 

U provincijama koje se nalaze na obalama Atlanskog okeana, kao što su Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick i Newfoundland-Labrador, izdato je upozorenje zbog mogućih poplava, jer je u tim predjelima zabilježna oluja jačine 120 kilomatara na sat, kao i obilne padavine.

U nekim dijelovima Kanade otkazana je nastava u školama zbog veoma niskih temperatura, koje su iznosile i do 48 stepeni ispod nule, kao i zbog visine snježnog pokrivača koji je premašio 40 centimetara.

Vlasti su pozvale građane da ne izlaze iz svojih domova bez velike potrebe te da se uzdrže od vožnje automobila. Otkazan je i veliki broj međugradskih linija javnog prevoza, dok neke još uvijek saobraćaju uz velika kašnjenja.

Za beskućnike su otvorena privremena skloništa, a mediji pozivaju ljude da na broj za hitne slučajeve 911 prijave one koji su bez krova nad glavom ili im prijeti opasnost od smrzavanja. 

Metereološka služba Kanade objavila je da u provinciji British Colombia prijeti opasnost od pokretanja lavina.

 
Prijavi grešku


Komentari (91)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...