Svijet
0

Kanada izručila Italiji osuđenog nacističkog zločinca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kanada je u petak izručila Italiji 83-godišnjeg Michaela Seiferta, bivšeg SS-ovca, zatvorskog čuvara poznatog pod imenom "Zvijer iz Bolzana" kojeg je talijanski sud u odsutnosti osudio na doživotni zatvor, objavili su kanadski dužnosnici.

Seifert bi trebao u subotu ujutro stići u Rim vojnim zrakoplovom iz Toronta. Od tamo će biti prebačen u vojni zatvor kraj Napulja na izdržavanje kazne, kazao je talijanski vojni tužitelj Bartolometo Costantini koji je vodio slučaj.

Na suđenju u odsutnosti u Veroni 2000. preživjeli iz tranzitnog logora koji je SS 1944-45. držao u Bolzanu, na sjeveru Italije, svjedočili su kako je Seifert izgladnjivao 15-godišnjeg zatočenika do smrti, iskopao oči drugom zatočeniku i mučio jednu ženu, prije nego što je ubio nju i kćerku.

Seifert, kanadski državljanin ukrajinskog podrijetla, priznao je da je bio čuvar u logoru SS-a ali je zanijekao optužbe za zločine. U Kanadi je živio od 1951.

U siječnju je Vrhovni sud Kanade odbacio njegov zahtjev za odgodom izručenja. Logor u Bolzanu služio je elitnim nacističkim postrojbama SS-a za tranzit Židova, talijanskih partizana, Talijana poslanih u njemačke radne logore i njemačkih dezertera dalje na sjever.