Iz egzila u Turskoj
1

Kanada će primiti 5.000 iračkih i iranskih izbjeglica do 2018.

FENA
Kanada je saopćila u u utorak da namjerava do 2018. godine primiti 5.000 izbjeglica, uglavnom iranskih i iračkih, koji su sada u egzilu u Turskoj, kako bi olakšala teret ovoj zemlji i ispoštovala svoje ciljeve za prihvat izbjeglica.

Kanadski ministar za imigraciju Jason Kenney izjavio je u toku posjete Turskoj da sukobi u regionu tjeraju sve više ljudi da traže azil u ovoj zemlji.

Kanada će "pomoći Turskoj da se suoči s ovim rastućim pritiskom", kazao je on, a zatim čestitao turskoj vladi što otvara svoje granice "onima koji pokušavaju da izbjegnu napade u regionu", i posebno naveo Sirijce.

Kenney je podsjetio da je trenutno "oko 12.000 iračkih izbjeglica smješteno u Kanadi" i da se ova zemlja "obevazala da će ispuniti svoja obećanja iz 2009. i 2010. godine da primi do 20.000 iračkih izbjeglica kojima je potrebna zaštita":

Kanada se nada da će u 2013. godini primiti 14.500 izbjeglica, što je za 20 posto više nego u 2012. godini.

U septembru prošle godine, Kenney je izrazio spremnost da učini više kako bi favorizirao imigraciju iranskih homoseksualaca i lezbijki da bi ih spasio od progona u njihovoj zemlji i u Turskoj, koja je često njihovo prvo utočište.