The Independent
0

Kampanja za spašavanje studenta od smrtne kazne

FENA
Dnevnik The Independent na naslovnici poziva u petak svoje čitatelje da se priključe kampanji "Spasite Perveza", afganistanskog studenta koji je osuđen na smrt nakon optužbe da je s Interneta skidao izvještaje o pravima žena.

Ovaj list navodi da su Ujedinjene nacije, novinarska udruženja i diplomati iz cijelog svijeta apelirali na vladu u Afganistanu i predsjednika Hamida Karzaija da preinače smrtnu kaznu izrečenu 23-godišnjem Sayedu Pervezu Kambakshu, ali da ju je umjesto toga afganistanski senat potvrdio.

Independent prenosi niz ocjena zvaničnika britanske vlade i parlamenta, kao i predstavnika svjetskih udruženja novinara. U jednoj od njih se kaže da je "Afganistan prošao kroz mnogo toga i da je Zapad u tu zemlju mnogo uložio da bi dozvolio da sloboda i demokratija dožive neuspjeh".

Isti list, međutim, prenosi i mišljenja nekih mladih Afganistanaca koji podržavaju smrtnu kaznu za Perveza jer se on, kako vjeruju, podsmjehivao islamu i pravilima koja Kur'an propisuje, kao i da šerijatski sud koji ga je osudio ne može biti predmet kritika, prenosi Independent.