Svijet
0

Kampanja Vijeća Evrope u borbi protiv nasilja nad ženama

FENA
Usred kampanje Vijeća Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u porodici, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) podstiče državne parlamente da pojačaju svoje akcije organizirajući seminare koji će okupljati parlamentarce pograničnih zemalja.

Regionalna skupina, sastavljena od članova finskog, švedskog i litvanskog parlamenta te predstavnika nevladinih organizacija, sastat će se 10. oktobra u Helsinkiju u parlamentu (Arkandiakatu).

Učesnici će razmotriti mjere koje je usvojilo PSCE na svojoj posljednjoj sjednici, na temelju izvještaja Josea Mendesa Bote, a koje podrazumijevaju kažnjavanje nasilja u porodici, garancije pristupanja pravdi, stvaranje centara za siguran boravak, s idealnim rješenjem jednog doma, koji će primiti 7.000 stanara, i određivanje dovoljnih finansijskih resursa za provedbu zakona.

S ovom dinamikom razmjene iskustava, oni će nastojati da identificiraju zakonske propuste i potrebe njihovih parlamenata u cilju poboljšanja državnih zakonskih propisa.

Ostali regionalni seminari su predviđeni u Beču 16. oktobra, u Sofiji 28. i 29. novembra, a u decembru u Parizu, najavljeno je iz Vijeća Evrope.