Svijet
0

Kamiondžije u Grčkoj prekinule štrajk

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vozači kamiona u Grčkoj prekinuli su u nedjelju jednonedjeljni štrajk protiv vladinih reformi sistema drumskog transporta.

Namjere vlade da poveća konkurenciju među prevoznicima razljutile su kamiondžije, pa su ignorisali pozive da se vrate na posao u srijedu.

Vođe sindikata su najavile razgovore s vladom u vezi s reformama i objavile prekid štrajka u nedjelju popodne.

Štrajk je izazvao nestašice goriva i druge robe u čitavoj zemlji. Sindikat je najavio povratak kamiondžija na posao u ponedjeljak, javio je BBC.

Grčka vlada je u međuvremenu naložila vojsci da isporučuje gorivo građanima širom zemlje.

Počele su i nestašice hrane, lijekova i sirovina za fabrike. Mjere reformi u oblasti transporta robe su bile dio paketa koji su EU i MMF dogovorili s grčkom vladom kako bi se ta zemlja izvukla iz teške ekonomske situacije u kojoj se našla.

U Grčkoj godinama nisu izdavane nove dozvole za drumski transport, a postojalo je vrlo živo tržište na kojem su se postojeće dozvole prodavale novim prevoznicima, po veoma visokoj cijeni.

Namera vlade je bila da poveća konkurenciju i smanji cijene dozvola, što je izazvlao bijes onih koji su platili u nekim slučajevima i po više stotina hiljada eura kako bi ušli na tržište transportnih usluga.