Grčka
0

Kamiondžije prekinule blokadu na tri granična prijelaza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčke kamiondžije su u ponedjeljak ujutro prekinule blokadu na tri granična prijelaza na sjeveru Grčke koju su započeli u subotu tražeći veće kontrole tereta i mjere protiv ilegalne imigracije, doznaje se iz policijskih izvora.

Demonstranti iz Grčkog saveza međunarodnih vozača kamiona (OFAE) donijeli su ovu odluku u trenutku kada su njihovi lideri započeli razgovore u Atini s ministrom prometa Euripidom Stilianidisom.

Kamiondžije su blokirale promet kamiona u mjestu Evzoni i Dojranis na makedonskoj granici i Promahonas na bugarskoj granici, ali su ostavili slobodan prolaz osobnim vozilima, motorima i autobusima.

OFAE traži striktnu primjenu zakona o kontroli međunarodnog transporta i mjere protiv ekonomskih migranata.

Kamiondžije su nedavno bile osuđene na teške kazne, novčane kazne i zapljenu vozila kada su vlasti pronašle ilegalne imigrante sakrivene u njihovim kamionaima, a koji su u njih ušli potajno.

Ministarstvo prometa je navelo u saopćenju kako od 6. februara radi na formiranju državne organizaciju za kontrolu i primjenu "učinkovitijih i ozbiljnijih mjera" pri kontroli robe koja dolazi iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.