Italija
0

Kamenovali policiju zbog američke vojne baze

SRNA
Demonstranti su danas bacali kamenje na policiju protestvujući zbog radova na proširenju američke vojne baze u Italiji vrijednih 500 miliona dolara.

Omladina koja je predvodila stotine demonstranta marširala je prema bazi bacajući kamenje i boce na policiju koja je odgovorila suzavcem na prilazu građevinskom terenu na bivšem aerodromu u gradu Vicenza, na sjeveru zemlje.

Radovi na proširenju baze, koja trenutno ima kapacitet od 2 750 vojnika, omogućiće prebacivanje 1 800 vojnika trenutno stacioniranih u Njemačkoj.

Demonstranti, koji su na više mjesta presjekli bodljikavu žicu oko baze, uzvikivali su "Nećemo ovdje oružje" i "Nećemo da budemo logistika za ubijanje afganistanske djece".

Lokalne vlasti podržale su proširenje baze, koje je otvorilo oko 1 200 radnih mjesta, dok su vlade i Romana Prodija i Silvija Berluskonija odobrile radove.

Delegacija organizatora, koalicije komunista, Zelenih i krajnjih ljevičarskih grupa, otputovaće sutra u Lakvilu da izraze protest u mejstu održavanja samita G8 na kome će učestvovati i američki predsjednik Barak Obama.