Prekovremeni rad
42

Kambodža: Radnice u fabrikama poznatih brendova masovno padaju u nesvijest zbog uvjeta rada

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Žene koje rade u fabrikama u Kambodži za svjetski najpoznatije brendove, masovno padaju u nesvijest zbog loših uvjeta na poslu.

Više od 500 radnica u četiri fabrike koje snabdijevaju proizvođače najpoznatijih brendova patika je hospitalizirano u proteklim godinama. U tri dana novembra prošle godine u bolnici je završilo 360 radnica koje su se onesvijestile, što su kompanije i potvrdile.

Danska istraživačka grupa Danwatch intervjuisali su radnike, sindikate, ljekare, udruženja i vladine zvaničnike zemlje u vezi sa ovom industrijom koja je u 2015. godini vrijedila 5,7 milijardi dolara. Žene koje su padale u nesvijest radile su oi 10 sati dnevno, šest dana sedmično i bile su iscrpljene i gladne.

Temperature u fabrikama su visoke, čak do 37 stepeni. To je otežavalo radnicama rad, a poslodavci nisu postavili klima uređaje i ventilatore da im olakšaju.

Prema navodima sindikata, razlog je i stres jer radnice imaju kratkoročne ugovore. Prosječna plata u Kambodži je 137 eura, a troškovi života iznose više od 340 eura.

"Ukoliko ne ostanu prekovremeno njihovi ugovori neće biti produženi. To izaziva dodatni stres kod radnika. Ako padaju u nesvijest to su jasni pokazatelji da se nešto pod hitno mora mijenjati", rekao je Bent Gehrt iz Sindikata radnika.

Masovni gubici svijesti nanosi velike gubitke kompanijama. Ljudi strahuju za svoje živote jer su fabrike neuvjetne i nemaju ispravne zaštite od požara.

Najmanje 150 radnica se onesvijestilo u jednoj od fabrika krajem marta kada se pojavio dim iz poda.

"Čula se eksplozija i ušao je dim. Radnici su se prepali i počeli paničariti. Sve više ih je počelo padati u nesvijest. Trčala sam prema izlazu ali je bilo zaključano", rekla je jedna radnica.

Za sada se zna da ventilacija nije bila dobra i pretpostavlja se da su hemikalije koje isparavaju mogle uzrokovati gubitak svijesti.

Iscrpljenosti doprinosi i to što radnice putuju i dva sata do posla na kamionima.

Korporacije su već započele s promjenama. Dale su preporuke fabrikama kako da urede ventilacioni sistem, a kratkoročne ugovore su produžili na dvije godine i duže.